Bir çok web site sahibinden özellikle haber niteliği taşıyan içerik üreticileri için önemli fırsatlar sunan Google'ın haberler hizmeti son dönem de değişiklik gösterdi. Artık Google News olarak bilinen bu sisteme dahil olmak kolaylaştı ama eski avantajlarına ulaşmak zorlaştı.

GOOGLE NEWS'E SİTE KAYDETMEK KOLAYLAŞYI AMA...

Birçok kişinin hedeflediği ama giremediği Google News'e artık son haftalarda başvuranları Google yetkilileri daha kollay onaylayabiliyor. Bunun nedeni Google'ın yeni algoritması olarak görülüyor. Google bundan sonra birçok yatırımcının yatırımlarına neden olan haber sitesi kaynaklarına bakış açısını değiştirmiş gibi görünüyor. Her ne kadar yapılan yeni açıklamalarda Google News'in çok belirgin bir değişiklik yaptığı açıklamalara yansımasa da etkisini haber kaynağı niteliğinde ki siteler görüyor.

Google News yeni yapısında birçok siteye kapılarını açtı. Böylelikle spam içeriklerle kalteli ama Google News kaydı olmadığı için geri planda kalan siteleri korumayı hedefliyor. Google News kaydını suistimal edip, kayıtsız site içeriklerini kullanarak yada spam haber olarak nitelendirilen, habercilik etiğine uygun olmayan haberler artık eskisi kadar bilgi kirliliğine neden olamayacak. Kayıtlı olan sitelere verilen ayrıcalıklar değiştirilmese de bu ayrıcılıklar birçok siteye verilip, verilen sitelerin ayrıcalıklardan yararlanma fırsatı kısıtlanmış oldu.

GAZETECİLER ÖN PLANDA OLACAK

Google News artık ayrıcalıklı durumu daha çok gazetelere tanıyarak, haber sitelerine biraz daha çalışmaları halinde ayrıcalıklardan yararlanma imkanı tanıyacak. Gazeteler Google News'te daha etkili olmaya devam ederken haber içeriklerinden daha öte ülkede haber kaynağı niteliği taşıyan kaynaklar daha çok ön plana çıkarılacak. Beyaz Gündem Gazetesi gibi birçok yayın haber kaynağı bu konudan çok fazla etkilenmemiş olsa da; sadece haber sitesi niteliği taşıyan tarzdaki haber siteleri zor günler yaşayacağa benziyor.

BÜYÜK GAZETELERİN SPAM SORUNU İSE DEVAM EDECEK

Büyük gazetelerden birçoğunda karşılaşılan spam haber ile ziyaretçi aldatma yöntemlerine yönelik ise Google ekibinin çalıştığı düşünülüyor. Ancak resmi bir açıklama olmadığı gibi bu konuda detaylı ve sağlıklı bilgi edinmek de mümkün olmuyor. Ancak haber merkezimizin dış kaynaklardan edindiği bilgilere göre artık habercilik etiğini çiğneyerek, ziyaretçi çekmek için haber niteliği taşımayan sayfalar yayınlayan büyük haber sitelerinin sorumsuz eylemleri üzerinde de çalışıldığı ileri sürülüyor.

Google News'e kayıt olmak bu bağlamda kolaylaştı ancak yeni kayıt olan sitelerin işi artık eskisinden çok daha zor. Kendisini kanıtlayan siteler zamanla haber kaynağı olarak ciddiye alınır mı bilinmez ama şuanki tablo da ciddi ekiplerle çalışan haber siteleri bile olumsuz olarak etkilenmiş durumda. Google'ın ilerleyen sürelerde nasıl bir politika izleyeceği merak konusu olsa da yeni dönemde gündem oluşturan ve gündeme uygun özel ve özgün içerik üreten kendini kanıtlamış kaynakların artık daha etkin rol oynayacağına kesin gözüyle bakılıyor.

Kaynak: Beyaz Gündem