Peki nedir bu vrf sistem ve ne işer yarar? En kısa tanımı ile vrf klima sistemi değişken soğutucu akışkan akışı anlamına gelmektedir. Peki bu tam olarak ne demek?  Vrf klima sistemi bir dış yoğuşma ünitesi ve çoklu iç ünitelerin bulunduğu bir klima sistemi yapılandırmasıdır. Değişken soğutucu akışkan terimi, sistemin, tek bir yoğunlaştırma ünitesine bağlı farklı kapasitelerde ve konfigürasyonlarda birçok buharlaştırıcı kullanılmasını mümkün kılan ve bölge kontrolünü mümkün kılan, birden fazla buharlaştırıcıya (iç üniteler) akan soğutucu miktarını kontrol etme kabiliyetini belirtir.

VRF Sistem Çeşitleri

1)     Isı Pompaları sistemi (2 Boru); Yaygın olarak 2 boru olarak bilinen VRF ısı pompası sistemleri, tüm iç ünitelerde ısıtma veya soğutma sağlar, ancak aynı anda ısıtma ve soğutma yapmaz. İç üniteler soğutma modundayken, evaporatör görevi görür; Isıtma modundayken, kondansatör görevi görürler. VRF ısı pompası sistemleri açık plan alanlarda, perakende mağazalarda, hücresel ofislerde ve aynı işletme dönemlerinde soğutma veya ısıtma gerektiren diğer tüm alanlarda etkin bir şekilde uygulanır.

2)     2. Isı Geri Kazanım Sistemi (3 Boru); Isı geri kazanımı (VRF-HR) özelliğine sahip değişken soğutucu akışkan sistemleri, aynı anda ısıtma ve / veya soğutma modunda çalışarak, geleneksel ısı pompası sistemlerinde olduğu gibi reddedilmekten ziyade ısının kullanılmasını sağlar. Her iç ünite, bir dizi vana içeren solenoid kutu kullanılarak 3 borudan dallanmıştır. Soğutma gerektiren bir iç ünite, sıvı hattını ve emme hattı valflerini açacak ve bir buharlaştırıcı görevi görecektir. Isıtma gerektiren bir iç ünite, sıcak gaz ve sıvı hat vanalarını açacak ve bir kondansatör görevi görecektir. Tipik olarak, dağıtım kutularındaki ekstra ısı eşanjörleri, ısınan bölgeye çıkan soğutucuya soğutulan bölgeden çıkan aşırı ısıtılmış soğutucu akışkandan bir miktar ısınmak için kullanılır. Bu dengeleyici hareket, önemli enerji tasarrufu sağlama potansiyeline sahiptir

Tercih Edeceğiniz Klimanının Kalitesine Önem Verin

Vrf sistemli klimalar birçok çeşit ve özelliğe sahip klimalardır, bu tarz klimaları seçerken müşteriler kendilerine ve kullanıcakları alana en uygun klima sistemini tercih etmeye özen göstermeli. Bunun için ise tercih edeceği klima özelliklerini iyice araştırarak kullanacağınız alana uygun olup olmadığını görebilrsiniz. Tüm vrf klima modellerine ve özelliklerine ise buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.