Turbo günlük hayatta alışık olduğumuz bir kelime. Herhangi bir şeyde turbo mod, onun daha güçlü olmasını sağlar. Örneğin internet tarayıcılarında turbo mod açmak tarayıcının performansının daha da iyi olmasını sağlar. Araçlarda kullanılan turbo da bu işlevi görmektedir. Aracın performansını ciddi derecede artıracak bir teknoloji ile icat edilmiş olan turbo 1905 yılında insanlığa kazandırılmıştır.

Turbo Nasıl Çalışır?

Turbonun çalışma mantığı oldukça basittir. Turbo, bir motordan atılan atık egzoz gazlarını kullanmak için kullanılan bir türbin ve hava kompresöründen oluşan bir bileşendir. Silindirlere daha fazla hava girmesini sağlayarak motorun daha fazla güç üretmesine yardımcı olur.

Turbolar bir şafttan oluşur. Bu şaftın bir ucunda türbin çarkı, bir diğer ucunda ise kompresör çarkı bulunur. Bu sistem salyangoz kabuğuna benzer bir şekilde kapalı haldedir.

Motordan atılan egzoz gazı türbin çarkının dönmesine sebep olur. Türbin çarkı direkt olarak şaft aracılığıyla kompresör çarkına bağlı olduğu için bu dönme hareketi kompresör çarkının da dönmesine sebep olur. Bu sayede kompresör çark temiz oksijenli havayı vakum etkisi ile içine çeker ve direkt olarak motora ve oradan da pistonlara ulaştırır. Bu sayede daha fazla havaya erişen motor çok daha yüksek performans ile çalışır.

Turbo Tamiri Nasıl Yapılır?

Orijinal turbo tamiri eski modellerin dışında alt parça tedarikini yapmamaktadırlar. sektörde turbo kullanımın artmasıyla turbonun malzeme ve üretim teknolojisinin gelişmesi ve turboların yenisi ile değişim maliyetinin çok yüksek oluşu nedeni ile turbo ve alt parçalarının yan sanayisi de paralel olarak gelişmektedir.

Piyasada orijinaline benzer kalitede üretilen ve benzer çalışma şartlarını sağlayan alt parçalar bulunabilmektedir.

Özellike değişken geometrili turboşarjlarda önceleri sıklıkla karşılaşılan bu durum, artık bertaraf edilmiştir. Tübitak desteği ile geliştirdiğimiz TC VFB tam olarak bu problemin çözümü için üretilmiştir. Turbo tamiri yapıldıktan sonra bu makina ile fabrika ayarlarına kalibre edilebilmekte, üretici firmaların bu konudaki haklı endişeleri giderilmektedir.

Turbo Fiyatları

Turbo ülkemize yurt dışından ithal edilen ürünler arasında yer almaktadır. Bu sebeple turbo fiyatları dolar endekslidir. Yurt dışından dolarla ithal edilen turbolar ülke içerisinde de her ne kadar Türk Lirası ile de satılsa, dolara bağlı olarak fiyat değişikliği göstermektedir. Kısacası turbo fiyatları sabit değildir.

Turbo fiyatları aynı zamanda marka ve modele göre de değişiklik göstermektedir. Örneğin A marka bir arabanın turbo fiyatı 10 iken, B marka bir arabanın turbosu 100 olabilmektedir. Bu sebeple turbofiyatları aracın marka ve modeline göre araştırılmalıdır.

İnternet üzerinden turbo satışı yapılmaktadır. Ancak genelde insanlar bunu direkt olarak turbo hizmeti veren servislerde satın alırlar. Çünkü hem serviste turbonun uyumlu olup olmama durumu belirlidir, hem de montajı bizzat servis tarafından sağlanır. Bu sayede zamandan tasarruf edilirken daha etkili bir işlem gerçekleştirilmiş olunur.