3 Adımda Amerika’ da EIN Numarası Almak

Amerika’da şirket kurmak, bireysel ya da kolektif şekilde çalışabilecek herkesin isteğidir. Amerika’da şirket kurabilmek içinse belirli birtakım şirket kurma prosedürleri bulunmaktadır. EIN numarası almak da şirket kurmanız için, şirketinize ait gerekli Numara bilgisini sağlayacak bir prosedür olarak karşımıza. Bu yazımızdan EIN numarası hakkında bilinmeyenleri öğrenebilirsiniz.

3 adımda Amerika’ dan EIN numarası almak nasıl gerçekleştirilir diye merak ediyorsanız sizler de ilgili konuya ilişkin yazımızdaki bilgilerden faydalanabilirsiniz. Bu sayede EIN numarası nedir, nasıl alınır, EIN numarası için nereye başvuruda bulunmak gerekir gibi sorularınız yanıtlanmış olacak. EIN numarası başvuru formunda olması gerekenler ile birlikte emniyetli bir form nasıl doldurulur, bunun hakkında bilgi aktarımı yapacağız.

EIN numarası alma işlemini 3 adım gibi kısa ve kolaylıkla başarılabilecek maddelere indirgemek aslında şirket kurulum işleminin Amerika’da ne kadar kolay olduğunu gözler önüne sermektedir. ABD’ de her eyaletin kendi şirket kurma politikasında ufak tefek farklılıklar var olabilir. Ancak EIN numarası ABD içinde genel bir prosedürdür. Bu sayede ek bir sistem çatısı altında güvenilir şirket ilerlemesini sağlayabilirsiniz. Şirketinizin gelecek politikası için, şirketinizde çalışacak olan işçi ya da personel için güvenilir saha oluşturmak adına bu politikadan yararlanabilirsiniz.

EIN Numarası Nedir?

Amerika’ da şirket kuran kişileriçin bilmesi gerektiği üzere, her şirketim bir sosyal güvenlik numarası bulunmaktadır. Bu güvenlik koduna EIN numarası denilmektedir. Türkiye’ de yer alan şirketlerin nasıl sosyal güvenlik numarası var ise Amerika’ da kurulmuş olan şirketlerin de EIN numarası bulunmaktadır. Bu 9 haneli numara federal vergi kimlik numarası ismi ile de bilinmektedir.

EIN numarasını IRS (Internal Revenue Service) vermektedir. IRS şirket kurulduğu zaman müracaat edilen Amerikan Gelirler İdare’sidir. İdare şirketinize ait bu numara ile vergi sisteminizi kontrol eder. Bu nedenle Amerika’ da yasal bir şirket açmak ve yasal olarak çalışmak için zorunlu olan Federal vergi kimlik numarasının bulundurulması işlemidir.

Amerika’da EIN Numarası Nasıl Alınır?

Amerika’ da EIN numarası almak için öncelikli olarak şirket kurmak gereklidir. LLC olarak tabir edilen limited şirket ya da şahıs şirketi kurmak sanıldığı kadar zor değildir. Bunun için şirket kurma başvuru formunu doldurmak ve postalamak yeterlidir. Şirketiniz kurulduktan hemen sonrasında EIN numarası almak için IRS’ ye müracaat etmek gerekmektedir. IRS gerekli incelemeleri başlatarak başvurunuzun olumlu sonuçlanması halinde sizlere 9 haneli EIN numaranızı verecektir. Bu sayede şirket ile yaptığınız her iş bu 9 haneli numara ile işlem görecektir. EIN numarası bir nevi şirketinizin sistem üzerinde görünen ismi olacaktır.

Amerikan vatandaşları bireysel işlemlerini sosyal güvenlik numarası ile yapmaktadır. LLC veya genel olarak kurulmuş bir şirketin türüne bakılmaksızın EIN numarası da şirketler için son derece önemlidir.

EIN Numarası Ne İçin Kullanılır?

Amerika’ daki tüm şirketlerin EIN numarasının olması zorunludur. Ancak EIN numarasına sahip olan şirketler yasal bir şekilde işlerini yürütebilir. Her şirketin kendi bünyesinde bankalara müracaat ederek kredi başvurusunda bulunabilmesi için EIN numarasına ihtiyacı vardır. Bankalar bu numara ile sisteme giriş yaparak şirketin çalışma düzenini ve geçmişini görebilir. Kredi siciline bakabilir ve krediye uygunluğu hakkında fikir oluşturabilir.

Amerika’ da bireysel hesap açabileceğiniz gibi, şirketinizin üzerine kurumsal hesap açmanız da mümkündür. Şirkete ait banka hesabı oluşturmanız için EIN numarasına ihtiyacınız vardır. Şirketinizde istihdam edeceğiniz personel için ve çalıştıracağınız işçi için müracaat ettiğiniz her kurum ve kuruluşa EIN numarası vermek durumundasınız.

3 Adımda Amerika’ dan EIN numarası Almak

Amerika’ da şirket açmak çok kısa süremektedir. Sanıldığının aksine oldukça kolaydır. Ancak şirket açma işlemine ilişkin birtakım doldurulması gereken formlar ve gerçekleştirilmesi prosedürler mevcuttur. Şirket başvurusunda bulunup, şirket açtıktan sonra EIN numarası alabilmenin de belirli prosedürleri bulunmaktadır. Bunun için 3 adımda Amerika’dan EIN numarası almak maddelerine göz atabilirsiniz.

1. Adım – Başvuru Formu Doldurma

EIN numarası için IRS – EIN Başvuru formu doldurmanız gereklidir.

Başvuru formunun eksiksiz, tam ve doğru bilgileri içerdiğinden emin olmalısınız.

2. Adım - Değerlendirme

Başvuru formunun doldurulup gönderilmesinin ardından değerlendirme süreci başlar. Bu süreç oldukça kısa sürmektedir. Doğru bilgiler içerdiğinden emin olunması halinde ortalama 2 – 3 iş günü içerisinde yoğunluğa bağlı olarak şirketinize ait bir EIN numarası sağlanabilmektedir.

3. Adım – Ulaşım

EIN numarasının başvuru formunu doldurmak ve numarayı almak arasında geçen süre, yani size ulaşım süresi ortalama 2 ile 3 hafta arasında değişim göstermektedir.

EIN Numarası Başvurusu Nasıl Yapılır?

EIN başvuruşu için öncelikli olarak Amerika’da bir şirket kurmanız gerekmektedir. Hangi eyaletten olursa olsun, şirketin kurulduğu adresten eyalet onaylı ve damgalı olmak üzere resmi kuruluş belgesi gelmesi gerekmektedir. Şirketiniz kurulmadan ya da kurulma aşamasında iken EIN numarası için başvuru yapamazsınız.

Bu belgenin ismi Certificate of Formation’ dır. Bu belge ile EIN numarası için başvuruda bulunmanız gereklidir. Bu başvuru belgesini tarafımıza ileterek, EIN numarası almak için sizden istediğimiz ek listeyi de tamamlamanız gerekmektedir. Bu listede başvuru için bilgiler bulunmaktadır. Bu bilgilerin listesine aşağıda ulaşabilirsiniz.

l LLC Şirket Adı: Şirket ismi ksımına Amerika’ da kurulan şirketin isminin tam ve eksiksiz şekilde yazılması gereklidir. Certificate of Formation belgesinde geçen tam ibareyi kullanmalısınız ve sonuna LLC ibaresi de eklemelisiniz.

l LLC şirket posta adresi: Şirketinizi kurduğunuzda şirketinize ait bir posta adresinizin olması, yapılan resmi yazışmalarda kolaylık sağlayacaktır. Özellikle vergi işlemlerine ilişkin yazışmaların sağlanması açısından şirket posta adresi gereklidir. Bu adresin Amerika’ da olması zorunlu değildir. Sadece yazışma amaçlı kullanılacak bir sistemdir.

l İletişim Kurulacak Olan Kişinin Bilgisi: IRS’in bildirimde bulunması, gerekli yazışmaları yapması için kiminle iletişime geçeceğine dair bir kişinin belirlenmesi gereklidir. Bu kişi şirket sahibi, şirket ortağı, LLC şirket üyesi ya da yöneticisi, şirketin muhasebecisi ya da avukatı gibi bir kişi olabilir. İletişim kurulacak olan kişinin Amerika’ da yaşaması, Amerika’ da bulunması gibi bir zorunluluk bulunmamaktadır.

l Şirketin Kurulduğu Eyaletin Bilgisi: Her ne kadar IRS numarasına, eyaletten alınmış, imzalı ve damgalı Certificate of Formation belgesi ile başvuruda bulunulsa da; şirketin bulunduğu eyaletin bilgisinin de verilmesi zorunludur.

l Şirketin Kuruluş Tarihi: Bu tarih resmi olarak şirketin kurulduğu ve resmi olarak şirket unvanı ile çalışmaya başladığı tarihi kapsamaktadır.

l Şirketin iş Potansiyelinin Kısa Tanımı: Kurmuş olduğunuz şirket hakkında iş tanımına uygun kısa bir bilgi vermeniz gereklidir. IRS’ nin size ait olan bu şirketin ne iş yaptığını tam manası ile bilmesi gerekmektedir. Ülke genelinde yasal bir iş olması zorunluluğu bulunmaktadır. Şirket kategorisi hakkında bilgi verilmesi uygundur. Şirket genelinde bulunan departmanlar hakkında bilgi verilir. Şirkette mevcut olan işin konusu hakkında ve yapılan işin işleyişi hakkında bilgilendirme yazısı yazılır.

Bunun için bir kategorisi seçmelisiniz. Uygun kategoriye ait iş tanımını da kısa, öz ancak tam manası ile hiçbir soru işareti kalmadan açıklayıcı bir biçimde ifade etmeniz gerekmektedir. Bu bilgilerin hazırlanması hususunda firmamız da size danışmanlık hizmeti sağlamaktadır. Bu sayede iş tanımı başta olmak üzere her bilgi için tam, eksiksiz ve doğru beyan ile bilgilendirme gerçekleşmiş olacaktır.

l Şirket Sorumlusunun Kimlik Bilgisi ve Sosyal Güvenlik Numarası: Şirket sorumlusu, şirketin sahibi olabileceği gibi, yönetim kurulu üyelerinden seçilen herhangi birisi olabilir. Bu kişinin şirket bünyesinde çalışma zorunluluğu bulunmaktadır. Kim olduğu önemli değildir. Ancak bu kişinin LLC üyesi olması gerekmektedir. Yönetim kurulundan sizin görevlendirdiğiniz ve sizin belirlediğiniz bir kimse seçilecektir. Bu kişinin kimlik bilgileri olarak adı – soyadı ve sosyal güvenlik numarası yeterlidir. Adı ve soyadının kimlikteki tam hali istenmektedir. SSN (Sosyal Güvenlik numarası) kişiye ait olmak durumundadır.

Şirket sorumlusunun Amerika’ da yaşaması, bulunması ya da Amerika’ ya yerleşmesi, Amerikan vatandaşı olması şartı bulunmamaktadır. Şirket sorumlusunun ikameti dünyanın herhangi bir yerinde olabilmektedir.

l LLC Şirketinin Vergi Kategori Bilgisi: Bu kategori şirketinizin vergilendirme konusunda hangi kategorilere tabi olacağının bilgisini içermektedir. Bunun üzerinden vergilendirme yapılacaktır. Bu nedenle bu bilginin doğru ve eksiksiz olmasına özen gösterme zorunluluğu bulunmaktadır. LLC şirketi ortaklı bir şirket ise; IRS otomatikman şirketinizi ortaklık üzerinden değerlendirmeye alacaktır. Şirket sahibinin bir kişi olması şirketinizi şahıs şirketi yapar.

Buna uygun olarak da vergi yükümlülüğüne girersiniz. Şirketinizin vergi kategori bilgisinin girilmesi için bir tane form doldurması gereklidir. Bu formun ismi federal vergi beyanname formudur. IRS başvurusu için federal vergi beyanname formu sole proprietorship – şahıs şirketi için ya da çok ortaklı bir şirket için tek tiptir. Doldurulması gereken formlar arasında herhangi bir ayrım bulunmamaktadır.

IRS tarafından bir LLC şirket; S Corp ya da C corp olarak vergilendirilebilmektedir. Şirketiniz için çalıştığınız muhasebeciden, hangi vergi dilimine girerseniz daha karlı olacağınız hususunda bilgi alabilirsiniz. Sizin için karlı olmayacak bir sistemin içine girmek istememeniz doğaldır. Bu nedenle bilgi aldıktan sonra, şirketin vergi muhasebecisi ile birlikte IRS ‘e sonradan başvurulması halinde şirketler ne zaman isterse, IRS sınıflandırmasını değiştirme talebinde bulunabilirler.

Profesyonel Destek Alarak EIN Numarası Edinin

ABD ve Türkiye arası ilişkilerde öne çıkan uluslararası kuruluş Akdeniz Amerikan Ticaret Odası (MATCH) ile çalışarak EIN numarası alımı dahil Amerika’da ihtiyacınız olan tüm hizmetleri karşılayabilirsiniz. MATCH, EIN numarası almak amacı ile IRS başvurularınızı sizin için hazırlayabiliyor. Bu sayede hiçbir konuyu atlamadan, en ince ayrıntısına kadar tüm bilgiler ile birlikte, müracaat işlemini de firma olarak üstlenmekteler. IRS prosedürleri ile uğraşmak zorunda kalmadan, kolay, hızlı ve pratik şekilde form doldurmak, EIN başvurusunda bulunabilirsiniz.

Buraya tıklayarak Akdeniz Amerikan Ticaret Odası’nın resmi sitesine gidebilir, sunulan tüm hizmetlere göz atarak kendinize uygun olanı seçebilirsiniz.