Gizemli ve yaşanmış bir hikaye olan vakanın gizemli yeri olan Dyalov Geçidi, gezi ekibinin başındaki İgor Alekseieviç Dyatlov’den ismini alıyor. 1959 tarihli vakada yaşananlar ise hala gizemini korumaya devam ediyor. Tam tamına 9 kişiden oluşan ve biri kadın olan gezi ve dağcılık ekibinin hayatlarına mal olan vaka araştırılmaya da devam ediyor.

20’Lİ YAŞLARDAKİ GENÇLERDEN OLUŞAN BİR GEZİ EKİBİYDİ

23 yaşındaki gezi ekibi lideri İgor önderliğinde 9 kişilik ve yirmili yaşlardaki gençlerden oluşan bir ekipti. Otorten Dağı’nda dağcılık faaliyetlerini hedefleyen gezi tarihi bir gizem olarak son buldu. Gezici gençlerin 1959 yılının soğuk ve karlı 1 Şubat’ında hayatlarını kaybettikleri tahmin edilse de asıl maceranın sırları üye oldukları dağcılık kulübüne haber gelmemesi ile başladı.

Arkalarında gezi güzergahı bırakmadan harekete geçen maceracı Dyalov Geçidi vakasının genç isimleri, arama kurtarma ekibi harekete geçerek bulmaya çalıştı. Arama ekibi çadır ve kişisel eşyalarına ulaştıkları genç gezi ekibine ulaşamadı. Arama ekipleri izleri ve çevreyi aradığında ise iç çamaşırları ile çadırlardan yarım km uzakta iki genç ceseti ile karşılaştı. Diğer gençlerin cesetlerin tamamına ulaşmak ise yaklaşık iki ayı buldu. Gençlerin soğuktan donarak öldüğü yönünde otopsi bulgularına ulaşıldı. Ancak hikaye bu kadarla son bulmadı, ölüm nedenleri ve süreçleri hakkında birçok ihtimal bulunan ekip hakkında efsanevi bir çok konu kaleme alındı.