İsrail Ulusal Güvenlik Konseyi Başkanı Yaakov Admiror’un Mavi Marmara’daki kurbanlar için öngörülen tazminat ve ilişkilerin normalleşmesi konusunda bugün Ankara ’da yapacağı görüşmeler sırasında İran’a karşı üs talebini masaya koyacağı belirtildi. Gazeteye göre Admiror, İran’ın nükleer programına karşı Ankara’daki Akıncı Hava Üssü’nde eğitim izni isteyecek. Talepler arasında Türk hava sahasının İsrail savaş uçaklarına açılması da var. Tel Aviv buna karşılık Türkiye’ye hava savunma sistemi vermeyi önerecek.

Öneri Arrow anti-balistik füzeler, Elop şirketinin geliştirdiği her türlü hava koşulunda gece-gündüz çalışan görsel istihbarat sistemi ve Elta’nın yaptığı elektronik savaş sistemini içeriyor. İsrail 1996’da Türkiye ile yaptığı anlaşma çerçevesinde Akıncı Hava Üssü’nü askeri eğitim amacıyla kullanıyordu. Gazeteye konuşan İsrail Savunma Bakanlığı’ndan bir kaynak “İsrail savunma yetkilileri, Suriye ve İran’a karşı yeniden ittifak kurabilmek amacıyla politikacıların bir özür formülü bulmaları için kulis yapıyordu. Türkiye, İran’ın füzelerle ilgili isteklerinden dolayı çok kaygılı. Bununla baş etmeleri yıllarını alır. İsrail’in Jericho füzelerine dayalı teknik birikimiyle bu süre kısaltılabilir. Son krize kadar Türkiye en büyük ‘uçak gemimizdi’. İran’la güç gösterisi başladığında Türk hava üslerini kullanmak fark yaratabilir” dedi.

Dışişleri yalanladı


Dışişleri Sözcüsü Levent Gümrükçü ise ‘İsrail’in Akıncı Hava Üssü’nün kullanımını isteyeceğine’ dair haberlerin gerçekle hiçbir alakasının olmadığını söyledi. Gümrükçü, Radikal’in konuya ilişkin sorusu üzerine “Bu haberlerin gerçekle hiçbir alakası yoktur. Tamamen spekülatif ve süreci etkilemeye yönelik art niyetli haberlerdir” ifadesini kullandı.