Brezilya'nın Sao Paulo şehrinde, gösteri yapan özel bir bale grubu görenleri hayrete düşürüyor. Dünyanın görme engellilerden oluşan ilk ve tek bale grubu, sahnedeki performanslarıyla izleyicileri hayran bırakıyor.

Kendisi de doğuştan görme engelli bir fizyoterapist olan Fernanda Bianchini tarafından kurulan ve işletilen görme engellilere özel bale okulunda, şu ana kadar 300'den fazla kişinin profesyonel dans eğitimi aldığı ifade ediliyor.

Babasının teşviki ve 15 yaşında aldığı dans eğitimini başkalarına aktarma düşüncesiyle bu okulu açtığını söyleyen Bianchini, verilen eğitimle kısa süre içinde dünya çapında bir üne kavuştuklarından söz ediyor. Grupla tanışmak ve verilen eğitimi yerinde görmek için birçok araştırmacının kapılarını çaldığını söyleyen görme engelli terapist, bazı ünlü dansçıların da kendilerini ziyaret ettiklerini ifade ediyor.

HAYAT DERSİ VERİYORLAR

Toplumun önyargılarından sıyrılarak sahneye adım atan görme engelli balerinler, göz dolduran performanslarıyla seyircilere adeta bir hayat dersi veriyor.

Sahne arkasında yer alan bir ekip tarafından koordine edilen balerinler, gösteri esnasında dokunma duyusu ve sesli komutlarla iletişim kuruyor.

Balerinlerin performansını ayakta alkışlayan seyircilerden birisi, gösteri hakkındaki izlenimlerini şu sözlerle ifade ediyor: "İzlediğim bu gösteri gerçekten çok etkileyiciydi. Dansçıların görme engelli olmalarına rağmen sahnedeki başarıları takdire değerdi. Aslında hepimize bir ders verdiler. Azim ve disiplinli bir çalışma ile engellerin ortadan kalktığını öğrettiler. Çok duygulandım. Bu tecrübeyi hayatıma taşımak isterdim."

Beş yıldır arkadaşlarıyla birlikte birçok gösteriye katıldığını söyleyen görme engelli Talia, kendisine uzatılan mikrofona 'fiziksel engellere takılarak, inanılan ve yapılmak istenen şeylerden vazgeçilmemesi gerektiği' mesajını veriyor.

Sahne ekibinde yer alan ve gösteri sonrası evine gitmek için annesinin koluna giren bir başka öğrenci ise kendi durumunu şu sözlerle özetliyor: "Adım Talita. 17 yaşında ve görme engelliyim. Fernanda Bianchini'nin birçok öğrencisinden biriyim. Yaklaşık 9 yıldır bale yapıyorum. Herkesin yapmaya gücünün yeteceği şeyler vardır. Göremiyor olmak benim için bir eksiklik değil."

LONDRA OLİMPİYATLARI’NDA SAHNE ALDILAR

Birçok ödülün sahibi olan grubun üyeleri ayrıca, 2004 yılında Londra’da düzenlenen Paralimpik Olimpiyatları'nın kapanış töreninde Brezilya’yı temsilen sahne alarak başarılarını dünya önünde ispatlama imkânı bulmuş.

Kurucusunun ismiyle anılan vakıf bünyesinde, yaklaşık 20 yıldır faaliyet gösteren okula, Brezilya toplumu da maddi ve manevi destek veriyor. Sponsorlar eşliğinde yurtiçi ve yurtdışında birçok gösteriye imza atan grup, gittikleri yerlerde halkın ve medyanın ilgisini çekiyor.

Her yaştan vatandaşa hizmet veren okulda görme engellilerin yanı sıra işitme problemi ve Down sendromlu kişiler de eğitim görüyor.