Dışişleri Bakanlığı’nın, Güney Kıbrıs’ı, elektronik vizeyle ilgili ülkeler listesine almayarak, Rumların, Türkiye ziyaretlerine “ambargo getirdiği” iddia edildi.

Güney Kıbrıs'ın yüksek tirajlı gazetelerinden Filelefheros, “Türkiye: Kıbrıslı Rumların Ziyaretlerine Kırmızı (Kart)” başlığıyla yansıttığı haberinde bu uygulama ile şu anda bir Rumun Türkiye’ye girebilmek için “Güney Kıbrıs Rum Yönetimi” vatandaşı olarak vize başvurusunda bulunması gerektiğini yazdı.

“Bu, bir Kıbrıslı Rumun Türkiye’ye seyahat edebilmek için kendini inkâr, devletinden de vazgeçmek zorunda.” ifadesine yer veren gazete bu uygulamanın, aslında Rumların “Kıbrıs Cumhuriyeti” pasaportuyla Türkiye’yi ziyaretlerini caydırıcı nitelikte olduğu görüşünü ortaya koydu.

Gazete uygulamanın, Türkiye’nin eşitlik mantığını benimseyen Kıbrıs politikası çerçevesinde, maksatlı bir uygulama olduğunu da savunarak, KKTC vatandaşlarının Türkiye’ye vizesiz seyahat ettiklerine bakılmaksızın, elektronik vizeyle ilgili ülkeler listesinde KKTC’nin de Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ismiyle yer aldığına dikkat çekti.

Uygulamanın, Kıbrıs sorununun çözüm müzakerelerinin devam ettiği bir dönemde hayata geçirildiğine ve Türkiye’nin bir AB üyesi ülkeyi yok farz ettiğine işaret eden gazete, Rum Yönetimi’nin bu yeni uygulamadan haberdar olduğunu ve Avrupa Birliği nezdinde şikâyet ettiğini haberine ekledi.