Suriye'de devam eden olaylar nedeniyle mağdur duruma düşen Çerkezlerin ilk kafilesi bugün Gaziantep’e getirildi.

Çoğunluğu çocuk ve kadınlardan oluşan Çerkez mültecileri Gaziantep Havaalanı'nda Dünya Çerkezleri Dayanışma Komitesi organizasyonu ilgilileri karşıladı. Nizip’e yerleştirilen ilk Çerkez mülteci kafilesinde 173 kişi bulunuyor. Suriyeli Çerkezler, Türkiye’ye gelmek için zorlu bir süreçten geçti. Türlü zorluklarla Suriye’den Beyrut’a geçen Çerkezler burada da günlerce bekledi.

Gaziantep'a gitmeden önce Beyrut’ta Cihan Haber Ajansı’na (Cihan) konuşan Kisveli Çerkez mültecilerden Ayob Doghouz, "İstikrarın olmadığı ülkede savaşan iki grup arasında kaldık. Herhangi bir gruba destek çıkmamız söz konusu olamazdı. Ailelerimiz büyük bir tehlike ile karşı karşıya geldi. Yaşananlar özellikle gençler için daha da tehlikeliydi. Çünkü gençler bir tarafa destek çıkmaya zorlanıyordu. Türkiye’ye gideceğimiz için çok mutluyuz.” dedi.

Lona Cenahiş ise “Suriye’de büyük problemlerle karşı karşıya kaldığımızdan oradan kaçmak zorunda kaldık. Türkiye’deki Çerkezler bize destek çıktığı için çok sevindik. İnşallah şimdi güven içerisinde olacağız.” şeklinde duygularını dile getirdi.

Türkiye’ye getirilen Çerkezler saatler öncesinde Beyrut Havaalanı’na geldi. Çoğunluğunu kadın ve çocukların oluşturduğu grup burada uzun süre uçak saatini bekledi. Çerkez mülteciler yapılan kontrollerden sonra uçağa alındı. Kafilede çocukların fazlalığı ise dikkatlerden kaçmadı.

Yolculuk sırasında Cihan’a konuşan mültecilerden Ekrem Harun, Türkiye’ye gidiyor olmaktan büyük memnuniyet duyduklarını, tek dileklerinin ise Suriye’deki savaşın bitip vatanlarına bir an önce dönmek olduğunu söyledi.

Gaziantep’e getirilen ilk kafileyi Dünya Çerkezleri Dayanışma Komitesi ilgilileri Çerkez bayrakları ve Çerkezce 'hoş geldiniz' pankartı ile karşıladı. Türkiye’ye gelen Çerkesler büyük sevinç yaşadı.

Çerkez kafilesindeki yaşlılardan Hacı İsmet Muhammed ise duygularını söyle dile getirdi: “Çok şükür Türkiye topraklarına geldik. Allah sizlerden razı olsun. Geldiğimize çok memnun olduk. Sıkıntıdaydık; Allah yüzümüze baktı. Zulümden gecikmeli de olsa kurtulduk; yüce Allah sonumuzu hayırlı eylesin.”

Dünya Çerkezleri Dayanışma Komitesi Yürütme Kurulu Üyesi Kenan Kaplan, “Suriye’de zor durumda olan Çerkez kardeşlerimizi Türkiye’ye getirmekten son derece mutluyuz. Bu insanlarımız orada ölüm tehlikesi altında, açlık sınırında, tarafı olmadıkları bir savaşın gölgesinde yaşam mücadelesi verdi." diye konuştu.


Havaalanından çıkan mülteciler kendilerini bekleye otobüslere binerek Nizip’e doğru yol aldı. Suriye’de devam eden iç savaş nedeniyle mağdur duruma düşerek Lübnan’a ve Ürdün’e kaçmak zorunda kalan Çerkezler etaplar halinde Türkiye’ye getirilmeye çalışılacak.