ULUSLARARASI UYUŞMAZLIKLARDA TAHKİM KONUSUNU AV. KARAOĞLAN DEĞERLENDİRDİ

Avukat Necip İlker Karaoğlan, uluslararası uyuşmazlıklar ve bu uyuşmazlıkların meydana gelmesi halinde tahkimin önemini ve kritik detayları değerlendirdi.

Anadili Türkçe dışında 6 farklı dili anadili seviyesinde bilen Avukat Necip İlker Karaoğlan, uluslararası konularda yaptığı araştırmalar ve yazdığı makaleler ile tanınıyor.

Uluslararası uyuşmazlıkların meydana gelmesi halinde uyuşmazlığın nasıl çözüleceği önem taşıyan bir konudur. Tahkim bir alternatif çözüm yolu kabul edilmekle birlikte, mahkeme yargısına göre değerlendirildiğinde özellikle tahkim yargılamasının mahkeme yargısına göre süreç olarak daha avantajlı olduğu, tarafların uyuşmazlığı çözecek hakemi seçmede serbest bırakıldıkları da dikkate alındığında tarafların tahkimi seçmek açısından önemli sebepleri bulunmaktadır.

2016 yılında Milletlerarası Tahkim-Yargıtay Kararları adlı kitabı yayınlanan Avukat Necip İlker Karaoğlan’ın ayrıca 3 ayrı kitabı daha bulunmakta, Yabancılar ve Uluslararası Özel Hukuk alanında uzmanlaşmıştır. Tahkim uygulamasının daha çok artış göstermesi ve uyuşmazlıkların mahkeme yargısı dışında hızlıca çözümlenmesi için tarafların sözleşmelerinde tahkim şartını belirtmeleri gerekiyor.

Bu konuda Türkiye’de Milletlerarası Tahkim Kanunu bulunuyor. Bir uyuşmazlığın uluslararası tahkim hukuku açısından değerlendirilmesi için yabancılık unsuru taşıması gerekiyor. Yabancılık unsuruyla anlatılmak istenen,uyuşmazlığın Türk hukukunun dışında başka bir hukuk sistemiyle bağlantılı olması gerektiğidir.

Tarafların uyuşmazlığın çözümü için mahkeme yargısı yerine uzmanlaşmış tahkim merkezlerinden yargılamanın yapılmasının önemine değinen Av. Necip İlker Karaoğlan’a göre; tahkim yargılamasının en önemli özelliği, yargılamanın kısa sürede sonuçlanması, tarafların hakem seçmede özgür olması ve böylelikle etkin bir çözüme ulaşılmasının altını çiziyor.

Tarafların tahkim uygulamasından önce uyuşmazlık halinde sözleşmede tahkim şartının konmasının fayda sağlayacağı belirtilmektedir.

Av. Necip İlker Karaoğlan (15/02/1980,41 yaşında),15 yıllık deneyimiyle avukatlık yapmakta ve 7 dil (İngilizce, Fransızca, İspanyolca, İtalyanca, Arapça, Portekizce) bilmektedir. Hukuk öğreniminin ardından Uluslararası Tahkim alanında ve Harvard Üniversitesi’nde ABD Anayasa Hukuku üzerine eğitim almıştır.