Psikolojik Danışman Muhammed SONER, okula yeni başlayan çocuklar ve aileleri için önerilerde bulundu. Soner’in okula yeni başlayan çocukların ebeveynleri için sunduğu öneriler şöyle;

Okula yeni başlayan çocukları olan ebeveynler ve öğrenciler için tatlı bir heyecanın dozu gün geçtikçe artıyor. Okulların açılmasına az bir zaman kaldığı bugünlerde çocuğun okula alışmasını sağlamak, ebeveynler için düşündürücü bir konu olacak. Ancak vereceğimiz ipuçları bu ebeveynlerin işini çok kolaylaştıracak.

Her şeyden önce ebeveynler bilmediler ki, ne ilk defa okula başlayan çocuk kendi çocukları nede okula alışma problemi yaşama ihtimali bu ebeveynlere özel bir durumdur. O nedenle bu süreçte doğru adım atmaları dışında, çok fazla kendilerini yıpratmaları, yalnızca kendileri için ve çocukları için süreci olumsuz etkileyecektir.

Çocuğunuz daha önceden okul öncesi eğitim almış olabilir, bu durum size çocuğunuzun okula alışması yönünde olumlu bir katkı sağlayabilir. Çocuğunuz okulla ilk defa tanışıyorsa yine de çok sorun değil, ona nasıl davranmanız gerektiğini bilmeniz, süreci sağlıklı geçirmeniz için yeterli olacaktır.

Öncelikle unutmamanız gereken konulardan biriside siz ne derece tedirgin olursanız bu çocuğunuza o derece olumsuz yansıyabilir. Okula başlamanın olağan bir süreç olduğunu unutmayın ve çocuğunuza güvenin. Çocuğunuz okula giderken güzel bir kahvaltı yapın ve mümkünse kahvaltı düzeninizi şimdiden yavaş yavaş oturtun.

OKULA BİRLİKTE HAZIRLANIN

Çocuğunuzun okula gitmesi için yaptığınız hazırlıklarda –örneğin çantasını hazırlama- yardımcı olun. Bazen “yardımcı olun” kavramı “her şeyini siz yapın” olarak algılanabiliyor. Hatırlatmakta fayda var, çocuğunuzla birlikte yapın. Ki çocuğu desteksiz bırakmak kadar, her şeyi sizin yapmaya çalışmanızda doğru değildir. Ayrıca çocuğunuzu okula başlamadan öğretmeniyle tanıştırma fırsatınız varsa tanıştırın. Mümkün değilse ilk gün tanıştırabilirsiniz.

İlk günler çocuğunuzla birlikte okula gidin ve eviniz yakın dahi olsa gidip gelmesi sürecinde yanında olun. Hatta teneffüslerde sizi görmesi ona destek olacaktır. Ama çocuğunuza teneffüslerde arkadaş gibi davranmayın. Çünkü onun yeni arkadaşları var ve onlara da okulla birlikte alışması gerekiyor. Mesela sizin gibi gelen velilerle tanışma fırsatı olarak kullanabilir ve çocuklarınızın birbirini tanımasını sağlayabilirsiniz.

Çocuğunuzu okula getirip götürmeniz gerekebilir, çocuk belirli olgunluğa ve şartlara ulaşana kadar bu durum normaldir. Ancak çocuğunuzla sizde okula başlamadığınızı unutmayın. İlk günler için tavsiye ettiğimiz okulda çocuğunuzla kalma eylemini yavaş yavaş terk edin. Onu aşırı derecede koruyucu ve yönlendirici yaklaşımlardan uzak durun. Çünkü çocuğunuz okul hayatını kendi üzerine düşen ölçüde yürütebilecek yeterliliğe sahiptir. Başta da dediğimiz gibi yalnızca yardım edip destekleyici yaklaşımlar yararlı olacaktır. Daha fazlası ise çocuğunuz için negatif bir etki oluşturur.

ÇOCUĞUNUZ OKULA ALIŞAMAYABİLİR

Birçok çocuk gibi çocuğunuzda okula alışmakta problem yaşayabilir. Böyle bir tabloyla karşılaşmanız durumunda çocuğunuza “erkek adam ağlar mı” tarzında yaklaşımlarda bulunmayın. Ayrıca “ben okula ilk defa geldiğimde tek başıma gelmiştim”, “okula hemen uyum sağlamıştım ben” gibi çocuğunuzu kendi geçmişinizle kıyaslamayın. Hele ki “aaa bak Ayşe ne güzel oynamaya başladı, sende onun gibi olsan ne var” gibi arkadaşları ile kıyaslamak daha da olumsuz bir etki oluşturur.

Unutmayın, çocuğunuz okula alışma problemi yaşıyor ve nasıl hareket edeceğinizi kestiremiyorsanız okulda bu konu hakkında profesyonel bir birim var. Elbette burası okulun Rehberlik Servisi ve size yardımcı olacaklardır. Yeni okula başlayan çocuğunuza karşı bu süreçteki yaklaşımlarınızın, eğitim-öğretim hayatı boyunca etkisi olabilecek derecede önemli yaklaşımlar olabileceğini unutmayın.

Muhammed Soner
[email protected]
www.muhammedsoner.com