E devlet üzerinden Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın "Öğrenim / Katkı Kredisi Geri Ödeme Sorgulama" veya "Gençlik ve Spor Bakanlığı/Öğrenim / Katkı Kredisi Geri Ödeme Sorgulama" sayfalarına girildiğinde "İnternet Vergi Dairesi" başlığına tıklanarak kolayca online ödeme yapılabilen ve öğrenim kredisi (KYK) borçlarının ödenebildiği https://intvrg.gib.gov.tr adresine giriş yapılarak ödeme işlemleri yapılabiliyordu. Ancak maalesef e devlet üzerinden yani turkiye.gov.tr üzerinden hala aktif olan bu butonla ödeme sayfasına ulaşmak oldukça güç durumda.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI WEB SİTESİNDE DÜZENLEMEYE GİTTİ

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından vergi ödemelerinin de yenilenmeden nasibini aldığı bir düzenleme gerçekleşti. Bu nedenle e devlet yönlendirmeleri ile gelinen adres Kredi ve Yurtlar Kurumu öğrenim kredisi sorgulama ve ödeme işlemlerini de etkiledi. Durumun daha kötü bir yönü ise değişiklik nedeniyle mağdur olmamak için e devlet linkini kullanmak yerine GİB web sitesine girip arama yaptığınızda da arama sonuçları ve site haritası sizi eski sayfaya yönlendirdiğinden vergi ödemelerini başarılı bir şekilde gerçekleştirmek mümkün olmuyor.

ÖĞRENİM KREDİSİ GERİ ÖDEMESİ VE SORGULAMASINI NASIL YAPARIM?

Eğer geri ödemelerinizi sadece sorgulamak istiyorsanız yine turkiye.gov.tr ve kyk.ziraatbank.com.tr adreslerini kullanabilir veya öğrenim kredilerini sağlayan kurum olan KYK resmi web sitesinden bu konuda yardım alabilirsiniz. Fakat öğrenim kredisi geri ödemesini vergi dairesine internet üzerinden online yapmak ve öğrenim kredisi borcunu sorgulamak için vergi dairesinden yardım almak isteyen kişiler hem öğrenim kredisi taksitlerini sorgulma hemde online ödeme için yeni sisteme ulaşmaları geriyor. Bunun için sırasıyla yapılması gerekenler;

1- Öncelikle vergi dairesinin (GİB) internet sayfasında giriş yapılan tüm sayfalardan "güvenli çıkış" butonu ile çıkış yapmanız gerekiyor (her hangi bir giriş yapmayanlar bu adımı atlayabilir).

2- Öğrenim Kredisi ve birçok vadesi gelmemiş, gelmiş ve geçmiş borçlarınızı görüntüleyebileceğiniz https://ivd.gib.gov.tr/ adresine giriş yapmanız gerekir.
a-) Dilerseniz e devlet sistemini kullanarak giriş yapabilirsiniz (sol kısım giriş menüsü altından).
b-) Dilerseniz ikinci ve daha az kullanılan yöntem olan kullanıcı kaydı oluşturup oluşturulan kullanıcı hesabınızla giriş yapabilirsiniz (sol kısım giriş menüsünden).

3- Giriş yaptıktan sonra karşınıza gelen ekranda "Vadesi geçmiş borçlar" ve "Vadesi gelmemiş borçlar" bölümlerlerinde yer alan "detay" bağlantısına tıklayarak öğrenim kredisi geri ödeme taksitlerine erişim sağlayabilir ve bu sayfada ödemek istediğiniz taksitleri kolayca vergi dairesine gitmeden online olarak ödeyebilirsiniz.

Kaynak: Beyaz Gündem