Çarşamba günü Amerikan Merkez Bankası Fed’in faizleri sabit tutması ve açıklama metnindeki güvercin duruşla birlikte altın fiyatlarında görülen keskin ralli sonrasında fiyatların 1.310 dolara kadar gerilediği görüldü. Bunda Cuma günü açıklanan güçlü Amerikan verilerinin etkisi olduğu görülürken tarım dışı istihdam ve PMI verilerinin güçlü gelmesi sonrasında Fed’in daha az güvercin olabileceği yorumları yapılıyor. Öte yandan geçen haftaki ticaret görüşmelerindeki iyimserlik altın fiyatlarını baskılayan bir diğer faktör olurken görüşmelerin Şubat ayında da devam etmesi bekleniyor. Türkiye’de ise geçen hafta açıklanan verilerle imalat PMI verilerinin iyileşme göstermeyerek daralma bölgesinde kalması ile birlikte Pazartesi günü açıklanan enflasyon verilerinde yükseliş görülürken dolar kurundaki yukarı yönlü hareket yerel altın fiyatlarında bir miktar artışa neden olsa da bu hareket sınırlı kaldı.

Altın fiyatları geçen hafta Fed’in açıklama metni ve Fed Başkanı Jerome Powell’ın güvercin duruşunu sürdürmesiyle birlikte keskin bir ralliye başlayarak 1.326 dolara kadar çıktı. Daha sonra ABD’de açıklanan güçlü ekonomik verilerle birlikte dolar endeksinde görülen yükseliş sonrasında düşüşe geçen altın fiyatlarındaki düzeltmenin sürdüğü görülüyor. Hem Asya hem de Avrupa tarafında, özellikle Çin ve Almanya’da daralma bölgesine giren imalat PMI verilerinde zayıflık sürerken ABD’de ISM PMI’ın beklentileri aşarak 56,6’ya yükselmesi ve tarım dışı istihdamın 304 bin ile öngörülerin çok üzerine çıkması Amerikan ekonomisinin gücünü koruduğunu gösteriyor. Ekonomik verilerdeki güçlü seyrin devam etmesi durumunda Fed’in daha az güvercin olabileceği belirtilirken Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari, Amerikan ekonomisinin hala potansiyeli olduğunu belirterek Fed Başkanı Jerome Powell’ın bekle ve gör görüşüne katıldığını ve para politikasının verilere dayalı şekillenmesinin uygun olduğunu söyledi.

Bununla birlikte dolar endeksi Pazartesi günü 95,75’e yükselirken altın fiyatlarının ons başına 1.310 dolara kadar gerilediği görüldü.

Türkiye’de ise Cuma günü açıklanan imalat PMI verisinin 44,2 ile daralma bölgesinde bulunduğu ve önceki aya göre iyileşme göstermediği görüldü. Nisan ayından bu yana daralma bölgesinde bulunan imalat PMI’dan sonra Pazartesi günü açıklanan enflasyon verisinde TÜFE’nin Ocak ayında %1,06, yıllık olarak ise %20,35 artış gösterdiği görüldü. Bununla birlikte dolar kuru 5,24’ü zorlarken yerel altın fiyatlarında bir miktar yükseliş görülse de bu hareket ons altının gerilemesiyle birlikte sınırlı kaldı. Çeyrek ve gram altın fiyatı canlı olarak buradan takip edebilirsiniz.

Öte yandan geçen haftaki ticaret görüşmelerinden önemli bir karar çıkmazken görüşmelerin iyi geçtiğine dair yorumlar yapıldı. Beyaz Saray Ekonomi Danışmanı Larry Kudlow Bloomberg’deki açıklamasında görüşmelerde “iyi bir hava” yakalandığını belirtirken Çinlilerin konuşmak istemediği konularda ortak bir zemin bulma arayışına giriştiklerini belirterek daha yapılacak çok iş olduğuna vurgu yaptı. İki tarafın fikri mülkiyet hakları gibi önemli görüş ayrılıklarında ilerleme kaydedemediği belirtilirken iki taraf ticari heyetlerinin Şubat ortasında görüşecekleri bildirildi. Ticari ateşkes 1 Mart’ta sonlanacak ancak ABD Başkanı Trump geçen hafta gerek olmayacağına inansa da Çin’e daha fazla zaman tanıyabileceğini belirtmişti.