Yapılan araştırma sonucunda; üretimin durmasının neden olduğu maliyetin, ark hatası meydana geldikten sonra ilk 24 saat içerisinde 40 bin euroya kadar çıkabiliyor.

Dünya’da enerji yönetim konusunda önemli şirketlerden Eaton, yaptığı araştırma sonucunda; üretimin durmasının neden olduğu maliyetin, ark hatası meydana geldikten sonra ilk 24 saat içerisinde 40 bin euroya kadar çıkabileceğini açıkladı. Ayrıca, ilk patlamayla ortaya çıkan can güvenliği tehdidi, itibar kaybı olasılığı ve üniteleri/parçaları değiştirme maliyetlerinin de düşünülmesi gerektiği vurgulandı. Bunların özellikle enerji tesisleri ve hastaneler gibi elektriğin kritik önemde olduğu ortamlarda felaket niteliğinde sonuçlar olduğu belirtildi. Bu bakımdan, enerji yönetim şirketinin, ticari ve endüstriyel yapılarda bulunan alçak gerilim dağıtım panolarından kaynaklanan ark hatası riskine dikkat çekmek için kampanya başlatıldığı bildirildi.

Avrupa elektriksel güvenlik uzmanı Alfred Mörx tarafından kaleme alınan Eaton teknik incelemesinde, çalışma kesintisinin tahmini maliyetleri bulunduğu söylendi. Mörx incelemesinde şu ifadeleri kullandı: ’’Alçak gerilim dağıtım panolarını ve bunlardan beslenen alçak gerilim sistemlerini planlarken ve uygularken, teknik koruma açısından teknik standartlarda belirtilen minimum şartların, gerçek çalışma koşulları için yeterli olup olmadıklarının incelenmesi şarttır".

Eaton Pazarlama Müdürü Bernhard Gegenbauer, konu ile ilgili şöyle konuştu: "Günlük işlemlerinde enerji kaynakları kritik olan ticari yapılar için ark parlaması vakalarının etkileri gerçekten yıkıcı olabilir. Ekstrem durumlarda, bu olaylar elektrik kaynağının güvenliğini önemli derecede bozabilir; günler veya haftalar süren kesintilere neden olabilir. Elektrik panosu tamir edilemeyecek şekilde hasar görebilir ve şirketler kısa sürede kendilerini büyük maliyetlerle karşı karşıya bulabilirler. Şirketimiz, sadece ark hatalarının risklerini azaltmayacak aynı zamanda bir kaza durumunda elektrik panosundaki hasarı da en aza indirecek çözümler geliştirmek için kapsamlı bir araştırma yürüttü. Böylece şirketler çalışanlarını daha iyi koruyabilecek ve masraflar çoğalmadan normal çalışmaya hızlıca geri dönebilecek".