Yapılan araştırmaların bulgularına reklam sektörünün dikkat çekici etkileri yansıyor. Yıllar geçtikçe büyük projelerin ve büyük markaların gelişimi ve ortaya çıkışındaki etkenlerde en büyük payı reklam politikaları almaya başladı.

DİJİTAL REKLAM MI YOKSA GELNEKSEL REKLAM YÖNTEMLERİ Mİ?

Dijital ve özellikle web teknolojileri tabanlı reklamların tabela reklamları gibi geleneksel reklamlara oranlara daha etkili olduğu düşünülse de araştırmalar geleneksel reklam yöntemlerininde etkililiğinin hızla arttığını gösteriyor. Ticari faaliyetler ve insanlara yönelik hizmetlere ilişkin reklamlar, aynı sektörde geleneksel ve dijital reklamlarda fark atmayı başaran kuruluşların lehine araştırma sonuçlarına yansıyor.

REKLAM MI ÜRÜN/HİZMET KALİTESİ Mİ?

Elbette kalite dolaylı ve etkili bir reklamdır ve inkar edilemez. Ancak sosyal psikoloji alında yapılan araştırmalar, reklamları güçlü ve etkili olan ürün ve hizmetlerin, aynı zamanda markalaşmanın  kaliteden daha önemli satış gücünü beraberinde getirdiği gerçeğini ortaya koyuyor. Her ne kadar haksız rekabetlerin bir kaynağı olarak sermaye gücü görülse de bu sermaye gücünü reklam politikalarına yansıtmakta ayrı bir sanat olarak kabul ediliyor. Tüm bunlara karşın ilerleyen yıllarda etik ilkelerin reklam sektörüne de hakim kılınması beklentisi de ifade ediliyor.

REKLAMDA NEYE DİKKAT EDİLMELİ?

Reklamlarda dikkat edilmesi gereken faktörler reklam türüne ve sunulan hizmet / ürün tarzına göre de değişiklik göstermektedir. Ancak reklamın ürün / hizmet ile uyumluluğu ve sanatsal olarak taşıdığı estetik değer en temel durumlar arasında söylenebilir. Bir led reklamda bile bu etkili olmaktadır. Ancak geleneksel reklam modellerinde dijital baskıdan araç kaplamaya, el ilanından billboard reklamlarına kadar her alanda farklı bir estetik ve insanlara hitap ediş tarzı önemli görülmektedir.