Bütün makinelerde en önemli içerik elemanlarından biri olan rulman, ters yönde hareket eden parçaların en az sürtünme ile hareket etmesini sağlar. Rulmanı makineler için önemli kılan husus, minimum güç ve sürtünme ile maksimum hareket sağlamasıdır. Rulmanlar iç içe yerleşmiş dış halka, iç halka, yuvarlanma elemanları ve kafesten meydana gelir. İç ve dış halkaların arasında bulunan yuvarlanma elemanlarının pürüzsüz, aynı boyutta ve hizalı olması gerekir. Kafesin fonksiyonu ise yuvarlanma elemanlarının birbirine temasını önlemek ve düzenli bir biçimde hareket etmelerini sağlamaktır.

Ancak bazı uygulamalarda yük taşıma kapasitesini artırmak için rulmanın iç çapı, dış çapı ve kalınlığını değiştirmeden ve yuvarlanma elemanlarının sayısı artırarak kafes yapısı kaldırılabilir. Kafes yapısı yerine daha fazla yuvarlanma elemanı yerleştirilen rulmanlara kafessiz rulman adı verilir. Kafessiz rulmanların aynı ölçülere sahip kafesli rulmanlardan farkı daha düşük hızlarda çalışması ve daha fazla yük taşıma kapasitesi sunmasıdır.

Doğru Rulman Seçiminin Önemi

Farklı ebat ve çeşitlerde üretilen rulmanlar arabalardan uçaklara, asansörlerden çamaşır makinelerine kadar birçok farklı alanda kullanılır ve bu nedenle hayatı kolaylaştırır. Ancak en yüksek verimi elde etmek için hangi rulmanı seçmek gerekir, konusunda inceleme yapmanız önemlidir. Doğru rulmanı belirlemek için rulman tipi ve uygun rulman büyüklüğü göz önüne alınır.

Kullanım amacına uygun rulmanı seçtikten sonra, statik yük taşıma ya da dinamik yük taşıma kapasitesine göre, rulman büyüklüğü belirlenir. Rulman uzun süre çalışmıyorsa veya çok yavaş dönüyorsa statik yük taşıma tipi kullanılabilir. Nispeten uzun süreli olarak çalışıyorsa dinamik yük taşıma kapasitesine göre seçim yapılır.

Doğru seçim, rulman ömrünü uzatmak için de verim sağlar. Çünkü rulmanın ömrünü etkileyen unsurların başında kullanıcıların hataları gelir. Uygun olmayan rulmanı tercih etmek, montaj hatası, uygun olmayan ya da eksik yağlama kullanıcı hatalarına örnek verilebilir.

Kapaklı ve Kapaksız Rulman

Rulmanlar kapaklı ya da kapaksız olarak üretilir. Kapaklı rulman çeşitleri, rulmanın yabancı partiküllerden korunmasını sağlar. Gresin, rulmanın iç havzasında muhafaza edilmesine imkan tanır.

Kapaklı rulmanların temaslı ve temassız olmak üzere iki tipi bulunur. Temaslı sızdırmazlık sunan plastik kapaklı rulmanlar, yabancı partiküllere karşı tam koruma sunar. Ancak kapaksız rulman çeşitlerine göre daha düşük hızlarda çalışır. Sürtünmeden kaynaklanan daha düşük hızlarda çalışma, bu tip kapaklı rulmanlar için dezavantaj olarak sayılabilir. Temassız sızdırmazlık özellikli çelik kapaklı rulman çeşitleri ise yabancı partiküllere karşı kısmen koruma sağlar. Çelik kapaklı rulmanlar plastik kapaklı versiyona göre daha yüksek hızlarda çalışır. Aradığınız kapaklı ve kapaksız rulman çeşitlerini Akar Rulman güvencesi ile satın alabilirsiniz.