Emeklilik hesaplanırken; Sigorta başlangıç tarihi, kişinin yaşı, sigortalı olma süresi ve prim günü dikkate alınır.  Bazı özel durumlarda erken emekli olabilirsiniz. Erken emeklilik şartları nelerdir, kimler erken emeklilikten faydalanabilir? Yazı dizimizin devamında bu soruların cevabını bulabilirsiniz.

Sigortalı olarak çalışanların en büyük hayali yaşlılık döneminde rahat bir emeklilik dönemi geçirmektir. Çalışanların sosyal bir hakkı olan emeklik sınırları yasal çerçeve ile belirlenmiştir. Emeklilik hesaplanırken; Sigorta başlangıç tarihi, kişinin yaşı, sigortalı olma süresi ve prim günü dikkate alınır. Normal şartlarda kişiler emeklilik için bu şartları yerine getirmelidir. Bazı özel durumlarda erken emekli olabilirsiniz. Erken emeklilik şartları nelerdir, kimler erken emeklilikten faydalanabilir? Yazı dizimizin devamında bu soruların cevabını bulabilirsiniz.

Milyonlarca çalışan insan için emeklilik şartları bazı özel durumlarda değişebilir. Kadınlar doğum borçlanması yaparak, erkekler askerlik borçlanması yaparak daha erken dönemde emekli olabilirsiniz. Erken emeklilik denildiği zaman ilk olarak akla hizmet borçlanması ve prim günü ile emekli olmak gelir. Sosyal güvenlik kurumu kişilere yıpranma payı ile erken emeklilik hakkı verir. Yeni geliştirilen emeklilik formülü ile eksik olan prim günlerini ödeyerek erken emekli olabilirsiniz. Prim ve hizmet süresini tamamladıktan sonra emekli olmak için yaş kriterini de doldurmanız gerekir.

• Kadınların Doğum Borçlanması

Geçmiş yıllarda çıkan yasa ve düzenlemeler ile kadınlar çocukları üzerinden prim kazanabilir. Bu hak ilk başta sadece SSK kadın çalışanlara tanındı. Daha sonra kapsamlı olarak genişleterek Bağ-kurlu olan kadınlar da bu imkandan faydalanmaya başladı. Bu imkân 3 çocuğa kadar borçlanma imkanı tanır. Bu borçlanma ile çalışan anne 2160 gün ( 6 yıl kazanır). Kadınların doğum borçlanmasında tek şart annenin çocuklarını sigortalı olduktan sonra çocuklarını dünyaya getirmiş olması gerekir. Sigortalı olmadan önce doğan çocuklar bu borçlanmayı kapsamıyor. Staj döneminde yapılan sigorta başlangıcı emeklilikte hesaplanmazken doğum borçlanmasında geçerli sayılır.

Kadınlarda Doğum Borçlanmasının Şartları Nelerdir?

1- Doğumdan önce SSK olarak çalışmak
2- Doğumdan sonra 2 yıl içinde adına herhangi bir prim yatmamış olmak
3- Doğumdan sonra 2 yıl içinde çocuğun sağ olması.

• Askerlik Borçlanması İle Erken Emeklilik Nasıl Yapılır?

Erkeklerde askerlik süresi dikkate alınarak emeklilikte hem yaşı geriye çeker hem de prim kazanabilir. İşe girmeden önce askerliğini yapanlar borçlanarak prim şartını azaltarak 1-2 yıl erken emekli olma imkanı elde edebilir. 1988 yılında sigorta girişi olan birisi 1 yıllık askerlik borçlanması ile 1987 girişli olarak hesaplanır. Böylece 1 yıl önce emekli olma imkanına sahip olur.

• Yaştan Emekli Olma Şartları Neler?

Yaştan emekli olma durumuna kısmi emeklilik denir. Yaştan emekli olabilmek için prim gününün tamamlanması, sigortalılık süresinin ve yaşın tamamlanması gerekir. Yaştan emeklilikte 3600-4500-5400 prim günü ile emeklilik hakkı elde edebilirsiniz.

Erkekler ilk sigorta başlangıç tarihinden itibaren 15 yıl ve 3600 günü tamamlayarak emekli olabilirsiniz.

• 24.05.2002 - 23.05.2005 tarihleri arasında çalışıp şartları tamamlayanlar 57 yaşında emekli olur.
• 24.05.2005 - 23.05.2008 tarihleri arasında çalışıp şartları tamamlayanlar 57 yaşında emekli olur.
• 3.24.05.2008 - 23.05.2011 tarihleri arasında çalışıp şartları tamamlayanlar 58 yaşında emekli olur.
• 24.05.2011 - 23.05.2014 tarihleri arasında çalışıp şartları tamamlayanlar 59 yaşında emekli olur.
• 24.05.2014 tarihinden sonra çalışıp, şartları tamamlayanlar 60 yaşında emekli olabilir.

Aynı durum kadınlar için şu şekilde belirlenir:

24.05.2002 - 23.05.2005 tarihleri arasında çalışıp şartları tamamlayanlar 52 yaşında emekli olur.
24.05.2005 - 23.05.2008 tarihleri arasında çalışıp şartları tamamlayanlar 54 yaşında emekli olur.
3.24.05.2008 - 23.05.2011 tarihleri arasında çalışıp şartları tamamlayanlar 56 yaşında emekli olur.
24.05.2011 tarihinden sonra çalışıp şartları tamamlayanlar 58 yaşında emekli olur.

• Evlat Edinen Kadınlara Erken Emekli Olabilir Mi?

Evlat edinen kadınlarda normal doğum yapmış gibi doğum borçlanması yaparak erken emekli olabilir. Sigortalı çalışan kadınlar 2 yaşından küçük çocuk evlat edindikleri zaman, bu çocukları üzerinden erken emekli olmaya hak kazanır. Borçlanma çocukların evlat edinildiği tarihten sonra başlar. Doğum yaptıktan sonra çocuğunu başka bir aileye veren kadınlar da doğum borçlanması yapabilir. Çocuğunu başka aileye veren kadınlar 6 ay doğum borçlanması yapabilir.

• Engelli Çocuk Sahibi Olanlara Erken Emeklilik Hakkı Var Mı?

Başkasının bakımına muhtaç, engelli çocuğu bulunan anneler erken emekli olabilir. Engelli çocuğu olan kadınların çalışma süresi 1 Ekim 2008 tarihinden itibaren 1,25 gün olarak hesaplanır. Bu da kadınlarda emeklilik yaşını erkene çeker. Bu tarihten itibaren kadınların gün sayıları dörtte bir oranında inmiş olur. Bu yasadan tüm çalışan kadınlar faydalanabilir. Erken emekliliğe başvuracak kadınların çocukları ağır engelli olması gerekir.

Kaynak: Haber Zamanı