Memur, işçi ve iş yeri sahipleri için emeklilik zamanı geldiğinde yüksek maaş alma fırsatları var. Emeklilik yaşı ve emeklilik maaşı hakkında merak edilen tüm detayları haberimizde hazırladık. 4A, 4B, 4C emeklilik hesaplamaları nasıl yapılır? Emekli maaşının ne kadar olacak?

2000 Yılından daha önce sigorta başlangıç tarihi olanlar 2000 yılından sonra sigortalı olanlardan daha yüksek emekli maaşı alacaklardır. Milyonlarca emekliye gelen müjdeyle birlikte 2000 yılı ve sonrasında emekli olan vatandaşlar, 2000 yılından önce emekli olanlara göre 335 lira artışın kendileri için intibak düzenlenmesini istiyor. Bunun için yasa çıkarılması bekleniyor.

Emeklilik yaşı ve emeklilik maaşı hakkında merak edilen tüm detayları SGK’nın resmi web sayfasından öğrenmek artık çok kolay olmuştur. Düşük ve yüksek maaşlar arasındaki farkın azaltılmasına emekli aylıkları arasındaki dengenin sağlanmasına yönelik formüller üretilmeye başlanmıştır. Dengeler sağlandıktan sonra emeklilerin maaş sıkıntısının kalmaması hedefleniyor. Yapılan çalışmalarda şu anda ödenen primlerinin %48’inin asgari ücret üzerinden olduğu belirlendi. Önümüzdeki yıllarda emekli olacak olan milyonlarca işçinin, en alt düzeyden maaş almasına neden olacak.

Memur, işçi ve iş yeri sahipleri için yüksek pirim ödemek emeklilik zamanı geldiğinde yüksek maaş alması demektir. Emekli maaşı sorgulayabilmek için öncellikle e-devlet üzerinden sorgulama yapılması gerekmektedir. Sorgulama yapabilmek için e-devlet şifrenizin olması gerekmektedir. Eğer şifreniz yoksa PTT şubeleri üzerinden alabilirsiniz. Maaş hesaplaması yapılabilmesi için e-SGK sistemine giriş yapmanız gerekmektedir. SSK, SGK, BAĞ-KUR emekli maaşları hesaplamaları şu şekilde yapılmaktadır.

3,600 Gün Sigortalılık Süresi önemli

Bu sorgulamayı yaparken 3,600 gün sigortalılık süresini doldurmuş olmanız gerekmektedir. SGK’nın resmi web sitesine giriş yapın ve çıkan sayfada ‘vatandaş’ sekmesine tıklayın ekrana gelen sayfada emekli aylığı ve ikramiye hesaplamaya tıklayın ve hangi sigortaya bağlı çalışıyorsanız çıkan ekrandan sorgulama yapın. Bu ekrandan hizmet sürenizi, emekli olduktan sonra ne kadar maaş alabilirsiniz ve çalıştığınız süre zarfından maaşınızdan nerelere kesinti yaptıklarını da görüntüleyebilirsiniz.

4A, 4B, 4C Emeklilik Hesaplamaları

Emekli maaşı hesaplamaları 4A yani eski ismiyle SSK için e-SGK üzerinden yapılmaktadır. Sorgulama yapılabilmesi için e-devlet üzerinden ve şifrenizin olması gerekmektedir. 4B eski ismiyle BAG-KUR olan sosyal güvenlik statüsü için emekli maaşlarının hesaplanması e-devlet kapısı üzerinden yapılmaktadır.4C memur emekli maaşı hesaplamaları da e-devlet kapısı üzerinden yapılmaktadır. Kamu çalışanları için yapılan sorgulamalarda kişiye özel hesaplandığı için değişiklik gösterebilir.

4A Emeklilik hesaplamaları internet üzerinden şu şekildedir. SGK’nın resmi web adresine giriş yapılması gerekmektedir. Açılan ekranda gerekli bilgiler T.C kimlik numarası, SSK sicil numarası, baba adı, nüfus il ve doğum tarihi doldurulduktan sonra ‘sorgula’ seçeneğine tıklanmalıdır. Sorgulama bittikten sonra sizin için gerekli tüm bilgiler karşınıza çıkacaktır.

4B yani BAĞ-KUR emeklilik hesaplaması internet üzerinden şu şekildedir. SGK’nın resmi web adresine giriş yapılması gerekmektedir. Acılan sayfada kimliğimi doğrula seçeneğine tıklayarak kimlik bilgilerin girilmesi gerekmektedir. Kimlik doğrulama işlemi tamamlandığında acılan sayfada yazılı metin göreceksiniz. Bilgilendirme metnin hemen altında ‘kurumu’ yazan bir seçenek çıkacak esnaf ya da tarım yazan seçeneklerden birini seçerek aşağıda yer alan sorgulama butonuna tıklayarak sorgulama yapabilirsiniz. Emekli maaşının ne kadar olacağı sorusuna buradan ulaşmış olacaksınız.

  1. yani emekli sandığı emeklilik hesaplaması internet üzerinden şu şekildedir. SGK’nın resmi web adresine giriş yapılması gerekmektedir. Acılan pencerede bilgilerin eksiksiz dolması gerekmektedir. Kıdem yılı, ikramiye yılı, aylık tarihi, pay/payda, kademeli tazminat ek gösterge, hizmet ayı, hizmet yılı, makam temsil görev tazminat göstergesi, ek gösterge, kademe (1’den 9’a kadar), derece (1’den 15’e kadar) tüm bu bilgiler uygun bir şekilde doldurulduktan sonra sorgulama butonuna basmanız yeterli. Sorgulama bittikten sonra acılan pencerede sizin ne kadar emekli maaşı alacağınız sorusuna ulaşmış olacaksınız.