Tarım, sadece coğrafi özelliklerin el verdiği ölçüde yapılan bir üretim şekli değildir. Tarımı etkileyen çok sayıda faktör, etmen olduğu unutulmamalıdır.

Türkiye'de tarımı etkileyen faktörler yıldan yıla farklılıklar gösterebilmektedir. Örneğin olumsuz iklim şartları bir yıl boyunca üreticiyi doğrudan etkilemekte ve tarımsal üretimi düşürebilmektedir ya da tarım arazilerindeki örneğine daha önce rastlanılmayan zararlı böcek türleri gibi problemler dönemsel değişimlere yol açabilmektedir.

Genel olarak tarım üretimini etkileyen faktörler incelendiğinde; yer şekilleri, iklim, toprak bakımı, sulama, gübreleme, ilaçlama, tohum ıslahı, makineleşme ve pazarlama başlıkları öne çıkmaktadır.

Özellikle mevsimsel değişimlerin ve şiddetli yağışların yaşandığı dönemlerde toprakta ve üretilen tarım ürünün kalitesinde belirgin değişimler yaşanmaktadır. Tarımda zaman zaman kontrolü zor olan faktörlerle mücadele edilmesi gerekse de günümüzün gelişen teknolojisinin sağladığı avantajlar tarım alanında da gözlemlenmektedir.

İşte bu noktada profesyonel bir anlayışla üreticileri yönlendiren DEKALB SMART dijital platform ile, tarımsal üretim yapan şahıs veya firmalar kaynaklarını en uygun şekilde kullanarak verimlerini en üst seviyeye çıkarabiliyorlar. Tohum seçimi ve miktarının yanı sıra ekim sıklığı tavsiyelerine de yine bu dijital ortamda ulaşan çiftçiler verim potansiyellerini yükselterek, bulundukları koşullar içinde elde ettikleri ürünü ve ürünün kalitesini en üst seviyeye çıkarıyorlar.

Teknolojinin sunduğu akıllı çözümlerden faydalanan çiftçiler kontrol edilebilir tarım faktörlerinin verim üzerindeki etkisini kendi yararları doğrultusunda kullanmış oluyorlar. Tarım faaliyetlerinin tüm aşamalarında doğru planlamanın ve üretim koşullarına uygun hareket ederek sezona başlamanın önemi kaçınılmaz olduğundan bu yönde geliştirilen akıllı tarım faaliyetlerinin ülkemizin tarım konusunda gelişimine sağladığı destek oldukça önemlidir. Örneğin toprak haritalama teknolojisi ile tarladaki farklı toprak tiplerine sahip alanlar belirlenerek ve tarla koşullarına uygun şekilde ekim yapılarak verimin artırılması mümkün olmaktadır. Bitkinin uyumlu olduğu toprak tipinin bulunduğu bölgelerde daha sık ekim, zayıf karakterli topraklarda ise ekim sıklığı azaltılarak yapılan tohum ekimi ile maliyet azaltılmış ve karlılık artırılmış olur. Böylece kazancı artan üreticiler bir sonraki sezonda daha çok üretim yapma imkanına sahip olarak tarımın gelişmesine katkı sağlamış olur.

Tarım teknolojilerinin yerinde ve zamanında kullanımı ile mısır üretimi gibi tarımın bel kemiğini oluşturan ürünlerin yetiştirilmesinde verimi sınırlayan etkenlerin önüne geçilmesi mümkün olmaktadır. Çiftçiler akıllı ekim yaparak kazançlarını en yüksek seviyeye çıkarmış,  sezon sonunda cepleri dolu yüzleri güleç bir şekilde emeklerinin karşılığını almış olurlar.