Anadolu Üniversitesi ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı iş birliğiyle hazırlanan sertifika programına katılarak başarılı olan işveren veya işveren vekilleri, 10’dan az çalışanı bulunan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde, iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini kendileri yürütebilecek.
İşveren ve İşveren Vekili İçin İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetleri e-Sertifika Programı, 29 Haziran 2015 tarihi ve 29401 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren “İşyerinde İşveren veya İşveren Vekili Tarafından Yürütülecek İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetlerine İlişkin” yönetmeliğe dayanıyor. Söz konusu yönetmelikle; 10’dan az çalışanı bulunan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde, işe giriş ve periyodik muayeneler hariç iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin işveren veya işveren vekili tarafından yürütülebilmesine ilişkin usul ve esaslar düzenlendi. Bu kapsamda ise Anadolu Üniversitesi ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı arasında bir protokol imzalandı. Protokole göre 81 ilde bürosu bulunan Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi, İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) Hizmetleri e-Sertifika Programı hazırlayarak, büroları aracılığıyla hizmet verecek.
Başvurular, 10-28 Ekim tarihleri arasında internet üzerinden yapılabilecek
Programa 18 yaşını doldurmuş herkes başvurabilecek. Hâlihazırda işveren veya işveren vekili olanların yanı sıra gelecekte bu konumda olabilecek kişiler de programa katılarak sertifika alabilecek. Daha sonra ise belirtilen kapsamdaki işyerlerinde işveren veya işveren vekili olma durumlarında, işe giriş ve periyodik muayeneler hariç, iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini kendileri yürütebilecek.
İSG hizmetlerini üstlenmek isteyen ve sınavı kazanan işveren veya işveren vekilleri, İSG-KÂTİP veri tabanına internet üzerinden kendi kayıtlarını yapmaları hâlinde iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini yürütebilecek. İSG-KÂTİP veri tabanına nasıl kayıt yapılması gerektiği ise http://isgkatip.csgb.gov.tr adresinden duyurulacak.
Başvurular internet ortamında 10-28 Ekim tarihleri arasında http://esertifika.anadolu.edu.tr adresinden yapılacak.
Ders kitabının ve program sonunda verilecek tamamlama belgesinin temin edilmesi süreçlerinde de yine 81 ildeki Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi büroları hizmet verecek.