BURSA (AA) - BÜŞRA NUR ÖZCAN - Güney Koreli Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un iki yıl önce bir davette Türk baklavasını tatmasının ardından beğendiği bu tatlının, o günden sonra BM'de verilen davetlerde ikram edildiği bildirildi.

Baklava üreticisi Güllüoğlu'nun Yönetim Kurulu Başkanı Nejat Güllü, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yurt dışına gönderdikleri baklavaların çok beğenildiğini söyledi.

ABD'de ilk şubeyi 2005'te açtıklarını anlatan Güllü, "Los Angeles ve New Jersey'de birer, New York'ta 3 şubemiz bulunuyor. Buralarda aylık 10 ton baklava, 5 ton civarı da pasta ve simit gibi diğer ürünlerden satılıyor" dedi.

Özellikle Amerika ve Hollanda'da devlet adamlarının baklavaya çok ilgi gösterdiğini dile getiren Güllü, baklavanın Türk kültürünün bir elçisi olduğunu, bu yüzden tatlıyı bütün dünyaya ulaştırmaya devam edeceklerini belirtti.

Güllü, New York'taki baklava dükkanlarının BM binasının bir üst sokağında, İkinci Cadde'de bulunduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:

"İki yıl önce BM'de yemek verildiği bir gün, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'a, bizden bir kilogram baklava alınarak, hediye ediliyor. Güney Koreli olması münasebetiyle baklavanın ne olduğunu bilmeyen Ban, önce sadece ucundan tadına bakıyor. Daha sonra çok hoşuna gidiyor ve yemeye devam ediyor. İlk yediği baklavadan sonra Ban Ki-mun, yanındaki personele, 'Bundan sonra ben bir yemek verdiğim zaman, açık büfelerde, öğünlerimde Türk baklavasının olmasını istiyorum' talimatını veriyor. O günden sonra yaklaşık iki yıldır Ban'ın personeli önceden telefon eder, gelir ve bizden baklava alır, götürür. İki yıldır Birleşmiş Milletler'de verilen davetlerde ikram edilmek üzere bizden baklava gidiyor."