MUĞLA (AA) - Milas-Bodrum karayolu kenarında bulunan Tuzla Sulak Alanı'nı ikiye bölen yolun altındaki 5 menfezde onarım çalışması başlatıldı.

Boğaziçi Mahallesi Muhtarı İbrahim Köksal, gazetecilere yaptığı açıklamada, sulak alanı bölen yolun altından geçen menfezlerdeki tıkanmanın, su hareketini engellediğini söyledi. Tıkanan menfezler yüzünden bölgede kirlenmenin de yaşandığını ifade eden Köksal, bu yüzden çok sayıda kuş ve balık ölümüyle karşılaşıldığını, balık üremesinde de azalma yaşandığını kaydetti.

Bodrum Kent Konseyi Başkanı Hamdi Topçuoğlu, bölgenin Bodrum turizmini 12 aya çıkarabilmek açısından çok önemli olduğunu bildirdi. Bölgede yılın 5-6 ayında kuş gözlemi yapılabildiğine değinen Topçuoğlu, alana su taşıyan Mazı ve Kemikler çaylarının da rehabilite edilmesinin önemine değindi.

- "40 yılda üç Van Gölü büyüklüğünde sulak alan kaybedildi"

TEMA Vakfı Bodrum Temsilcisi Haluk Ortaç, sulak alanların ekosistemin önemli doğal varlıkları olduğuna değindi. Türkiye'de 40 yılda, üç Van Gölü büyüklüğünde, yaklaşık 1 milyon 300 bin hektar sulak alanın kaybedildiğini belirten Ortaç, şöyle konuştu:

"Burasının, buna benzer diğer nitelikli sulak alanların kurtarılması konusunda iyi bir örnek olacağını düşünüyorum. Burayı korumak zorundayız. 1 Kasım'da seçimler var ancak hiçbir siyasi parti doğal parkların korunmasından bahsetmiyor. Bu tip yerler, mutlaka su kanunları ile desteklenmek zorunda."

Ortaç, her yıl Tuzla Sulak Alanı'nda 38-45 çeşit kuşun mola verdiğini bildirdi.

Milas Kent Konseyi Başkanı Mehmet Günlük, Muğla, Bodrum ve Milas belediyelerinin alacağı önlemlerle bölgenin eski canlılığına kavuşacağına inandığını dile getirdi.

Muğla Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Daire Başkanlığı Yol Yapım ve Bakım Şube Müdürü Atılım Şener de bölgede kullanılamayan 5 menfezin onarımının yapıldığını bildirdi. Şener, çalışmaların bir aya kadar tamamlanmasının hedeflendiğini kaydetti.