İZMİR (AA) - İzmir'de geçen hafta Genel Bilgi Taraması (GBT) yapılan ve değişik suçlardan arandıkları tespit edilen 229 kişi yakalandı.

İzmir Emniyet Müdürlüğü'nden yapılan açıklamaya göre, Asayiş Şube Müdürlüğü ekipleri, 07-13 Eylül tarihlerinde 689 araç ile 200 motosikleti kontrol etti, 9 bin 22 kişinin GBT sorgusu yaptı.

Yapılan sorgulamalarda değişik suçlardan 203, hırsızlık suçundan 26 olmak üzere toplam 229 kişi yakalanarak adli makamlara sevk edildi.

Narkotik suçlara yönelik olarak yapılan çalışmalarda ise 563 gram esrar-bonzai-jameika-hollanda, 4 gram eroin ve 16 uyuşturucu hap ile birlikte toplam 98 şüpheli yakalanarak yasal işlemlere başlanıldı.

- Hırsızlık olayları

Hırsızlık suçlarına yönelik çalışmalarda 4 ayrı evden hırsızlık olayına karışan 3’ü suçüstü olmak üzere toplam 5 şüpheli yakalandı. İşyerinden 4 ayrı hırsızlık olayına karışan 2'si suçüstü olmak üzere toplam 5 şüpheli gözaltına alındı, bu şüphelilerden 2'si çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı.

Diğer hırsızlık olayları ise şöyle:

"Açıktan hırsızlık olayına karışan 8 şüpheli suçüştü yakalanırken, bu şüphelilerden biri tutuklandı. 5 ayrı otodan hırsızlık olayına karışan 3'ü suçüstü olmak üzere toplam 5 şüpheli yakalandı, bu şüpheliler den 1'i çıkarılmış olduğu mahkemece tutuklandı. Güveni Kötüye Kullanma olayına karışan 1 şüpheli yakalanarak hakkında adli işlemlere başlandı. 5 ayrı Kaldırımcılık Suretiyle Hırsızlık olayına karışan 7’si suçüstü olmak üzere toplam 8 şüpheli yakalanarak hakkında adli işlemlere başlanılmıştır. 3 ayrı Bisiklet/Motosiklet Hırsızlığı olayına karışan 2'si suçüstü olmak üzere toplam 5 şüpheli yakalanarak hakkında adli işlemlere başlanıldı. Kap-Kaç olayına karışan 1 şüpheli suçüstü yakalanmış ve çıkarılmış olduğu mahkemece tutuklandı. Oto hırsızlığı olayına karışan 2 şüpheli yakalanarak hakkında adli işlemlere başlanılmıştır."

Ekiplerin Gasp-Yağma suçlarına yönelik çalışmalarında da 5 ayrı Yağma/Gasp olayına karıştıkları belirlenen 4'ü suçüstü olmak üzere toplam 5 şüpheli yakalandı, şüphelilerden 1'i çıkarıldığıı mahkemece tutuklandı. 

- Aranan şüpheliler

Ekiplerin aranan şahıslara yönelik uygulamalarında ise Kasten Yaralama suçundan 3 yıl 4 ay hapis cezası ile aranan 1 kişi, Kasten Öldürme suçundan 12 yıl 6 ay hapis cezası ile aranan 1 kişi, 6 Yıl 3 ay hapis cezası ile aranan 1 kişi, Hırsızlık suçlarından 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezası ile aranan 1 kişi, 10 ay hapis cezası ile aranan 1 kişi, 4 yıl 2 ay hapis cezası ile aranan 1 kişi, 1 yıl  hapis cezası ile aranan 1 kişi, 10 yıl 4 Ay hapis cezası ile aranan 1 kişi, 3 Yıl 1 Ay 15 gün hapis cezası ile aranan 1 kişi yakalandı.

İzmir Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı polis ekipleri 5607 SKM suçundan 8 yıl 4 ay hapis cezası ile aranan 1 kişi ile Uyuşturucu Madde suçlarından 5 yıl hapis cezası ile aranan 1 şüpheliyi de gözaltına aldı. 

Fuhuş ve Kumar suçlarına yönelik yapılan çalışmalar kapsamında ise kumar oynatılan toplam 1 işyeri ve 1 şüpheli hakkında adli ve idari işlem yapıldı. Ekipler, 9 ayrı fuhuş olayında, fuhuş için yer temin ve aracılık eden toplam 9 şüpheli hakkında adli ve idari işlem yaptı. 

Ekiplerin dönem içerisinde değişik saatlerde ve değişik bölgelerde yapmış oldukları şok uygulamalarda da 12 ruhsatsız tabanca ve çaplarına uygun 128 mermi, 4 ruhsatsız pompalı av tüfeği, 6 kurusıkı tabanca ele geçirildi. 

Değişik saatlerde ve değişik bölgelerde yapılan motosiklet uygulamalarında, sorgulanan 200 motosikletten 2'si çalıntı, 1'i hacizli olarak tespit edildi. Sürücülerden 3’üne kasksız motosiklet kullanmaktan 8'ine ise trafik cezası uygulanması sağlandı. 

Kaçakçılık suçlarına yönelik yapılan çalışmalarda toplam bin 496 paket kaçak sigara ele geçirildi, gözaltına alınan 3 şüpheli hakkında ise yasal işlem başlatıldı.