Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde; Adil Sosyal Tüm Engelli Dostları Grubu (ASTED) tarafından düzenlenen ve Edremit Körfezi’ndeki Ayvalık başta olmak üzere Gömeç, Burhaniye ve Havran Kaymakamlarının da destek verdikleri Türk ve Dünya Mutfakları Projesi’nin ilk etabı Ayvalık Kaymakamı Gökhan Görgülüaslan ve ailesiyle başladı.

Cunda Uygulama Oteli’nin mutfağına giren Ayvalık Kaymakamı Gökhan Görgülüaslan’a eşi Nihal Görgülüaslan ve çiftin 6. sınıf öğrencisi kızları Begüm Görgülüaslan da eşlik etti.

ASTED’in görme engelli Genel Koordinatörü Namık Tuncel’in öncülüğünde gerçekleşen etkinlikte otelin mutfak ekibi Sıla Dizlek ve Suat Akbaba da destek verdi. Etkinlikte Türk Mutfağı’nın çok eski geleneksel tadlara sahip olmasına rağmen, günümüzde Dünya Mutfağı karşısında popüleritesini yitirmeye başlamasının önüne geçilmesi gerektiği vurgulandı.

Türk Mufağı’nın geleneksel lezzetleri; Tarhana Çorbası, Gelin Çorbası, Kuru Fasülye’nin yapıldığı etkinlikte, geleneksel Türk yemeklerinden biri olan Sebzeli Dana Kavurma’ya basit bir krema konularak Dünya Mutfağı’na ait bir yemek haline dönüştürüldüğü, makarnanın içerisine ceviz ve parmezan peynir konularak İtalyan usulüne çevrildiği gözlendi.

Ayvalık’a özgü Lor Tatlısı’nın yapıldığı etkinlikte Kaymakam Gökhan Görgülüaslan’ın iş hayatındaki başarısını mutfağa da taşıması dikkatlerden kaçmadı.

Yemek yapımı sırasında duygularını ifade eden Gökhan Görgülüaslan Türk Mutfağının geleneksel tadlarına basit değişimler yapılarak aynı yemek tadının Dünya Mutfağı olarak sunulmasından duyduğu üzüntüyü ifade etti.

Yemeklerde sağlık ve doğallık anlamında kaya tuzunun kullanılmasını öneren Kaymakam Görgülüaslan, “İnsanlarımızda yemeklerde tuz kullanılmamasına yönelik bir algı var. Ben buna katılmıyorum. Çünkü bana göre yemeklerde tuz kullanımı önemli. Mesela ben Karabük’lüyüm ve biz yemeklerimizde mutlak suretle kaya tuzu kullanırız. Sağlık açısından ve sindirim adına kaya tuzunun son derece sağlıklı olduğuna inanıyorum. Bu yüzden de kaya tuzunun her evin mutfağında bulunması gerektiğini düşünüyorum“ dedi.

Dünya Mutfağı olarak sofralara konulan yemeklerin aslında geleneksel Türk Mutfağı’na ait lezzetler olduğunu savunan Kaymakam Görgülüaslan, “Avrupalıların ‘Dünya Mutfağı’ olarak niteledikleri bu tadlar, aslında kremayla yada benzeri bir takım soslarla kendi kültürleri haline getirdikleri Türk Mutfağı’nın geleneksel yemeklerinin ta kendisidir. Bu yüzden de bizler kendi mutfağımızın pek fazla farkında değiliz ve mutfağımıza gereken önemi, değeri de vermiyoruz.” diye konuştu.

Kaymakam Gökhan Görgülüaslan’ın öğretmen eşi Nihal Görgülüaslan ise; günümüzde Türk yemek alışkanlıklarının unutulmaya yüz tuttuğuna inandığını belirterek, “Marketlerde hazır yiyecekler, hazır börekler, mantılar, hazır nuggetler satılıyor. Bu yüzden de günümüzde hanımların geleneksel Türk Mutfağı’nın kendisine özgü yemek kültürünü yavaş yavaş yitirmeye başladıklarını düşünüyorum. “ dedi.

Begüm Görgülüaslan, “Geleneksel yemeklerimizi daha çok seviyorum”

Kaymakam Görgülüaslan’ı 13 yaşındaki kızı Begüm Görgülüaslan da, mutfakta annesi yemek yaparken, kendisinin de O’na yardımcı olduğunu belirterek, “Annemden çorba, yemek ve börek gibi yiyeceklerin nasıl yapıldığını öğreniyorum. Ölçülü olmak kaydıyla da bu sağlıklı yiyecekleri iştahla tüketiyorum. O yüzden de fast food tarzı yiyeceklerden çok geleneksel yemeklerimizi daha çok seviyorum” diye konuştu.

Yaptıkları etkinlikte Ayvalık Kaymakamı Gökhan Görgülüaslan ve ailesiyle mutfakta bulunmaktan duyduğu memnuniyeti ifade eden ASTED’in Görme Engelli Genel Koordinatörü Namık Tuncel de; dünya mutfağının lezzetinin tadılmasını, ancak geleneksel Türk Mutfağı’ndan da asla vazgeçilmemesi gerektiğini kaydederek, “Bizim örf ve adetlerimizle kültürümüz günümüzde gerilerde kalmasın. Unutulmasın. Annemizden ve ninelerimizden öğrendiğimiz bir çok lezzetli yemeklerimiz var. Geçmişte Osmanlı tarihinden günümüze gelen yemekler var. Ama bugün bu eşsiz yemeklerin pek çoğu artık mutfaklarımızda yapılmıyor. Bizde bu tadların unutulmaması için Türk Mutfağı kültürünü yeniden canlandırmaya çalışacağız. Çünkü biz Türkler, geleneksel tatlarından oluşan mutfağımızı bir marka haline getiremedik. Oysa birçok yemeğimiz bugün Dünya Mutfaklarında yer almış ama bize ait olan bu yemeklere başkaları sahiplenmiş durumda. İşte bizim amacımız bu gerçeğin dile getirilmesi ve mutfağımıza sahip çıkılmasına dikkat çekebilmektir. Bugün Ayvalık Kaymakamımız Gökhan Görgülüaslan ile mutfaktaydık. Önümüzdeki günlerde de Gömeç, Burhaniye, Edremit ve Havran kaymakamlarımızla da mutfaklarda buluşup, bu konuyu irdeleyecek ve geleneksel Türk Mutfağı’nın o leziz tatlarının unutulmaması için çalışmalarımızı sürdüreceğiz” ifadelerini kullandı.