Çankırı'nın Yanlar köyü sakinleri, özel bir şirket tarafından köy sınırları içerisine kurulan taş ocağına tepki gösterdi. Ocağın tarım arazilerine zarar vereceğini savunan köylüler, taş ocağına ruhsat verilmesine tepki gösterdi. Çankırı'da tüketilen yeşil sebzelerin yüzde 80'inin bu bölgede üretildiği belirtildi.

Köy meydanında toplanan köylüler adına açıklama yapan köy muhtarı Cahit Gökmen, kurulan taş ocağının köyün tek geçim kaynağı olan tarım ve hayvancılığı bitireceğini ifade ederken, taş ocağının çalışması durumunda köyde tarım ve hayvancılık yapılamayacağını söyledi. Doğal yaşamın katledilmesine müsaade etmeyeceklerini anlatan Gökmen, "Taş ocağı ile ilgili sözlü ve yazılı müracaatlarımızı önemsemeyen devlet büyüklerine seslerimizi duyurmak için burada toplandık. Taş ocağı ruhsatı verilen yer köyümüzün merasıydı. Bu bölge erozyon ve sel baskınlarını önlemek için köylülerimiz tarafından ağaçlandırılmak üzere terk edilmiştir." dedi. Gökmen, Çankırı'da tüketilen yeşil sebzelerin yüzde 80'inin bu bölgede üretildiğini kaydetti.

"TAŞ OCAĞININ YERLEŞİM ALANLARINA UZAKLIĞI 230 METRE"

Bölgenin, yetkililer tarafından kontrol edilmeden kağıt üzerinde ruhsat çıkartıldığını öne süren Gökmen, "Anayasa'ya ve kanunlara uyulmadan ruhsat verilmiştir. Ruhsat aşamasında devletimizin bazı sorumlu birimleri bu hukuksuzluğa göz yummuştur. Taş ocağının yerleşim alanlarına mesafesi 230 metredir. Bu ocak, topraklarımızda kireç tabakaları oluşturarak, topraklarımızı verimsiz hale getirmektedir." ifadelerini kullandı.
Ocağa verilen ruhsatın Anayasa'ya ve kanunlara aykırı olduğunu ifade eden Muhtar Gökmen, yetkililerden yardım istedi.