BURSA (AA) - Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Bursa'nın Karacabey ilçesindeki Celal Acar Yaban Hayatı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi'nde tabiatta zarar görmüş yaralı yaban hayvanlarının tedavisinin ve rehabilitasyonunun gerçekleştirildiğini, 2011'den bu yana 564 yaban hayvanının tedavi edildiğini bildirdi.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, Eroğlu, bakanlık tarafından 2010 yılında tamamlanan Karacabey'deki Celal Acar Yaban Hayatı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi'nin 2011 yılında hizmete alındığını aktardı.

Eroğlu, Karacabey Ovakorusu'nda bulunan merkezin, "Nesli Tehlike Altında Olan Yabani Hayvan ve Bitki Türlerinin Uluslararası Ticaretine İlişkin Sözleşme (CITES)" ve "Kara Avcılığı Kanunu"na göre ticareti yasak olan hayvanların tedavi ve rehabilitasyonunun gerçekleştirilmesi maksadıyla yapıldığını vurguladı.

Merkezde şu ana kadar aralarında aslan, kurt, maymun ve kartalın da bulunduğu 564 yaban hayvanının tedavisinin gerçekleştiği bilgisini veren Eroğlu, "İnşa ettiğimiz bu modern tesiste yaban hayvanları için her şeyi düşündük. Hayvanları korumak için var gücümüzle çalışıyoruz. Elimiz ve şefkatimiz hayvanların üzerinde olacak. 2011'den bu yana 564 adet yaban hayvanını tedavi ettik. Yaban hayvanlarımız emin ellerde" açıklamasında bulundu.

- Merkezde 74 yaban hayvanı bulunuyor

Orman ve Su İşleri Bakanlığının merkezin bakım ve geliştirilmesiyle ilgili çalışmalarına devam ettiği belirtilen açıklamada, yırtıcı kuşlar için gerekli olan barınak ve uçuş sahasının yenilendiği, merkezde ise ilk yardım, açık yara tedavisi, kırık tedavisi, çeşitli operasyonlar, post operatif bakım, yaban hayatına geri dönebilecek halde olanların doğaya salınması, hayatını doğada tek başına sürdüremeyecek olan yaban hayvanlarının hayvanat bahçelerine yerleştirilmesi veya yaşam boyu bakımı, kuşlar için rehabilitasyon sonrası uçuş çalışmaları, yavru ve öksüz yaban hayvanlarının doğaya kazandırılması gibi çalışmaların yapıldığı aktarıldı. 

Temmuz 2015 itibariyle merkezde 12 maymun, 8 geyik, 1 yaban kurdu, 1 karaca, 1 sakallı akbaba, 7 martı, 4 şahin, 1 kuzgun, 1 kartal, 3 kukumav kuşu, 1 kumru, 2 güvercin, 12 sülün, 6 beç tavuğu, 5 keklik, 4 yaban ördeği, 2 kuğu, 3 Amerikan ördeği olmak üzere toplam 74 yaban hayvanı bulunuyor.

- Ovakorusu Ayı Barınağında 74 ayı yaşamını sürdürüyor

Karacabey Ovakorusu'nda hizmete açılan ayı barınağında 2015 yılı itibariyle toplam 74 ayıya güvenli ve doğal habitatlarına yakın koşullarda bir yaşam ortamı sağlanıyor. Ayrıca ayıların kısırlaştırılması ve tedavileri için gerekli cerrahi müdahalelerin yanı sıra yaşam kalitelerini artırıcı çalışmalar da yapılıyor.

İlk başta elektroşokla çevrili 50 dekarlık alan üzerine kurulan barınak, 2014 yılında genişletilerek 100 dekara çıkarıldı. Elektroşok sistemi tamamen yenilendi. Soğuk hava depoları, acil müdahale odaları ve idari bina yenilenerek hizmete alındı. Yavru ayılar için yapılmış olan alanın düzenleme çalışmaları ve elektroşok sisteminin yenileme ve onarım çalışmaları ise devam ediyor.