MANİSA (AA) - Soma'daki maden faciasına ilişkin Akhisar Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davanın 13'üncü oturumunda, sanık avukatlarının mahkeme heyetine olaydan bahsederken "katliam" sözünün kullanılmaması talebini iletmesi tartışmalara neden oldu.

Duruşmaya, öğle arasının ardından "çapraz sorgu" olarak bilinen sanıklara doğrudan soru yöneltilmesi aşamasıyla devam edildi.

Tutuklu sanıklardan teknik müdür İsmail Adalı'nın müşteki avukatlarının sorularını yanıtlarken ölen madencilerden "arkadaşlarımız" diye söz etmesi, salondaki madenci yakınları tepkiyle karşılandı.

Sanığa yönelik, "Burnun uzadı", "Verin de dövelim" sözlerinin yükseldiği salonda, ayrıca sanık avukatlarına da "Gülüp, bizimle alay ediyorlar" tepkisi gösterildi.

Mahkeme Başkanı Aytaç Ballı, salondakilere sık sık sakin olmaları çağrısında bulundu.

Mahkeme heyeti, bazı madenci yakınlarının sanığa soru sorma imkanı verilmesi talebini de reddetti.

Adalı'nın ardından soruları yanıtlayan teknik nezaretçi Ertan Ersoy da yasalara göre iş sağlığı ve güvenliği yönünden sorumluluğu bulunmadığını öne sürdü.

Ocağa 15 günde bir inerek eksikleri denetlediğini söyleyen Ersoy, son olarak olaydan 4 gün önce girdiği ocakta işçilerden sıcaklık artışı veya oksijen yetersizliğine ilişkin şikayet almadığını savundu.

- "Katliam" tartışması

Müşteki avukatlarından Can Atalay'ın kazadan önce revire zehirlenme başvurularının yapılıp yapılmadığını sormasına sanık avukatları itiraz etti. Bu sırada tutuklu sanıklardan Soma Kömür İşletmeleri AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan'ın sanık Ertan Ersoy'a bir şeyler söylemesi tepkiye neden oldu.

Can Gürkan'ın sanığa talimat verdiğini, "katliam lafını teröristler söyler" dediğini ileri süren müşteki avukatları, Gürkan'ın salondan çıkarılmasını talep etti. Mahkeme heyeti, talebi kabul etmedi.

Sanık avukatlarının ise mahkeme heyetine, müşteki avukatlarının olaydan bahsederken "katliam" sözünü kullanmaması talebini iletmesi tartışmalara neden oldu. Avukatlar arasındaki tartışmaya salondan da tepki verildi. Avukatlar arasındaki tartışma, duruşmaya yarına kadar verildiğinin açıklanmasına rağmen bir süre devam etti.

Bu arada, tutuklu sanıklardan şirketin genel müdürü Ramazan Doğru'nun, şirketin yönetim kurulu başkanı Can Gürkan ve yönetim kurulu üyesi Mustafa Yiğit hakkında İstanbul 62. Asliye Ceza Mahkemesi'nde açtığı "resmi belgede sahtecilik" yaparak madendeki hukuki ve cezai sorumluluğun kendisine haber olmadan devredildiği iddiasıyla açtığı davanın maden faciası davasıyla birleştirilmesi talebinin de mahkeme heyetince kabul edilmediği öğrenildi. 

Davada, 8'i tutuklu 46 sanık yargılanıyor.