İZMİR (AA) - ÖMER SÜT - BM Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), İzmir'deki Suriyeli ailelere yardım dağıtmaya başladı.

UNICEF uygulayıcı ortağı Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği (SGDD) tarafından başlatılan programla kentte zor şartlarda yaşayan beş bin Suriyeli aileye hijyen kiti yardımı yapılması planlanıyor.

Yardım programıyla ilgili AA muhabirine açıklama yapan SGDD Ofis Sorumlusu Esra Şimşek, Suriyeli sığınmacıların bulunduğu kentlerden biri olan İzmir'de UNICEF tarafından ilk kez yardım programı başlatıldığını belirtti.

Hijyen kitiyle başlayan yardımların artarak devam edeceğini anlatan Şimşek, "Beş bin aileye, yaklaşık 10 bin 500 hijyen kiti dağıtmayı planlıyoruz. Yardım kolilerinde sabun, şampuan, diş fırçası ve macunu, çocuk bezi, kadın hijyen pedi, havlu, tırnak makası, tıraş bıçağı ile tıraş köpüğü gibi malzemeler bulunuyor" dedi.

Şimşek, Alsancak semtindeki ofisin önünde UNICEF'in gönderdiği tırlardan dağıtım yapıldığını bildirerek, sığınmacıların isimlerini yazdırıp hijyen kiti alabildiğini söyledi.

İnsanların incinmemesi, kadın ve çocukların rencide olmaması noktasında hassas davrandıklarına değinen Şimşek, dernek olarak da Suriyeli sığınmacılara hukuk, sağlık ve psikolojik destek anlamında destek olduklarını, İzmir'de 10 aylık süreçte 30 bin kişiye ulaştıklarını, 75 bin danışmanlık hizmeti verdiklerini anlattı.

Ülkesindeki iç savaştan kaçarak, 3 yıl önce İzmir'e gelen Suriyeli Agit Kasım, kendilerine kucak açan Türkiye'ye ve Türk insanına minnettar olduğunu dile getirdi.

Sığınmacı ailelerin öncelikle gıda ihtiyaçlarını karşılamak için mücadele ettiğini, hijyen malzemelerine ise para ayıramadıklarını anlatan Kasım, bu yardımla özellikle kadın ve çocukların kendilerine değer verildiğini düşündüklerini aktardı.