AFYONKARAHİSAR (AA) - Türkiye'nin termal turizm merkezlerinden Afyonkarahisar'da, bazı tesislerin yüzde 100 doluluğa ulaştığı, diğer tesislerin de birkaç gün içerisinde tamamen dolmasının beklendiği bildirildi.

Afyonkarahisar Termal Turistik Otelciler ve İşletmeciler Derneği (ATTİD) Başkanı Ali Acar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yazı turizm açısından beklentilerini karşılamayan bir dönem olarak geride bıraktıklarını söyledi.

Yeni yıla termal merkezlerde girmeyi tercih edenlerin ilgisi sayesinde otellerin yılbaşında dolacağını belirten Acar, Afyonkarahisar'daki 3 otelin yüzde 100 dolduğunu, diğer otellerin de yüzde 80-90 doluluğa ulaştığını aktardı.

Bu otellerin de birkaç gün içerisinde tamamen dolacağını dile getiren Acar, şöyle konuştu:

"Turizm sektörü yaz aylarını seçimlerden dolayı sıkıntılı geçirmişti. Sömestr tatilinde bile otellerimiz yüzde 70-80 doluluğa ulaşamamıştı. Bu yılbaşının hafta sonunun da eklenmesi ile üç gün tatil olması sayesinde otellerimiz doldu. Bunun hem turizm sektörüne hem de şehrimize büyük katkısının olacağına inanıyorum."

Afyonkarahisar'da yüzlerce yıl öncesine dayanan termal turizmin, uzun süre hamam kültürüyle devam ettiğini anlatan Acar, "Küçük kaplıcalar, belediye evleri ile devam etmiş. Fakat 2002 yılından sonra hükümetin verdiği teşviklerle, artık yatırımcılarımız da sağlık turizminin dünyadaki önemini anladı ve bu alana yatırım yapmaya başladı" diye konuştu.

- Yatak kapasitesi 10 bine çıkacak

Acar, yatak kapasitesi açısından son 10 yıldaki yatırımın, önceki 15 yılın 5 katı olduğuna işaret ederek, "Yeni yatırımlarla şehrimizdeki 5 yıldızlı otellerin yatak kapasitesi 2016 yılında 10 bine çıkacak" dedi.

Kapasitenin 10 bine ulaşmasıyla kentteki otellerin dünyanın önemli termal turizm dergilerinde yer bulmasını sağlayacağını vurgulayan Acar, şunları kaydetti:

"Gelecekte termal turizm sektörümüz çok ciddi büyüyecek. Afyonkarahisar'da, dolayısıyla ülkemizde sektör büyüyor. Sağlık alanında altyapımızı tamamlayarak, sadece Türkiye'den değil dünyanın değişik yerlerinden insanları buraya sağlık turizmi için çekmemiz lazım. Turizm için gelenler kişi başına bin dolar bırakıyorsa, sağlık turizmi için gelenler ortalama 3-5 bin dolar bırakıyor. Konaklama süreleri daha uzun, ortalama 7-21 gün kalıyorlar. Ülkelerinde sağlık harcamaları daha yüksek olduğu için buradaki rakamlar onlara cazip geliyor. Onun için daha fazla harcama yapıyorlar. Buna mutlaka önem vermek zorundayız. Sağlık altyapımızı hızla tamamladıktan sonra Sağlık Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı ile temasa geçiyoruz. Dernek olarak da özellikle Avrupa'dan sağlık turizmi için daha fazla kişinin gelmesi adına çalışmalar yapmak zorundayız."