HATAY (AA) - ERDAL TÜRKOĞLU - Ülkelerindeki iç savaşta yaralanıp Türkiye'ye getirilen Suriyelilerden hayatını kaybedenlerin bazıları burada toprağa veriliyor. 

Suriye'de 4 yılı aşkın süredir devam eden iç savaş, her gün yeni canlar almayı sürdürüyor. 

Türkiye, Suriyelilere, gıda, barınma, sağlık gibi her konuda yardımlarda bulunuyor. Bunun yanı sıra ülkesinde yaralanıp getirilenlerin tedavisi de Türkiye'de yapılıyor.  Bu sırada hayatını kaybedenlerin güvenlik gerekçesiyle ülkesine götürülemeyen cenazeleri, yakınlarının talebi üzerine Türk topraklarında defnediliyor. 

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, yaralı olarak getirildiği Türkiye'de hayatını kaybeden ya da sığındığı Türk kentinde, doğal nedenlerle yaşamını yitiren bazı Suriyelilerin cenazesi, sınıra kadar götürülüp aileye teslim ediliyor. 

- İsim yerine numara

Suriye sınırında bulunan ve iç savaşın başından bu yana Suriyelilere ev sahipliği yapan Yayladağı ilçesinde 159 Suriyelinin mezarı bulunuyor. 

Kimisi sahipsiz kalan mezarlar, belediye görevlileri tarafından numaralandırılarak kayıt altında tutuluyor. 

Suriye Türkmeni Abu Adnan, AA muhabirine, annesi ve 2 yakınını Yayladağı'nda toprağa vermek zorunda kaldığını anlattı.

Annesinin kaldığı çadır kentte rahatsızlanarak öldüğünü, kuzeni ve bacanağını ise rejimin saldırıları sonrası kaybettiğini belirten Adnan, "Farklı zamanlarda yaralanan yakınlarım, Türkiye'ye tedavi için getirildi, ancak kurtarılamadı. Cenazelerini, bölge saldırı altında olduğundan götüremedik ve Yayladağı'nda toprağa verdik. Geçen yıl burada hayatını kaybeden annemi de aynı nedenlerle götüremedik. Türkiye, bizlere sahip çıkmasının yanı sıra mezarlarımıza da ev sahipliği yapıyor" ifadelerini kullandı. 

Her hafta mezarlığa gelip dua ettiğini aktaran Adnan, kimi mezarların sahibinin olmadığını kimilerinin ise yakınlarının Suriye'de olmasından ziyaret edilemediğini söyledi. 

Cenazelerinin bile ülkelerine gidememesinin kendilerini üzdüğünü dile getiren Adnan, "Türkiye'de gömülmek, aklımızın ucundan geçmezdi. Kader, bize bunu da gösterdi. İnşallah ülkemize bir gün döneceğiz ama onları götüremeyeceğiz" diye konuştu.