İZMİR (AA) - ÖMER SÜT - Yaşanan çatışmalar nedeniyle Türkiye'ye sığınan Suriyeli sığınmacılardan savaş sonrası ülkelerinin yeniden inşasına katkıda bulunmak isteyenler yarım bıraktıkları eğitimlerini Türkiye'deki üniversitelerde sürdürüyor.

Yeni bir hayat kurmak için Avrupa'ya geçmek yerine Türkiye'de üniversiteye devam eden Suriyeli öğrencilerden bir bölümü eğitimlerini kendi olanaklarıyla sürdürürken bazıları da Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığının bursundan yararlanıyor. 2015-2016 eğitim öğretim döneminde ülke genelinde bin 610 Suriyeli, Türkiye genelindeki üniversitelerde eğitime başladı.

İzmir'deki üniversitelerde burslu eğitime başlayan 39 Suriyeli öğrenciden biri olan Ege Üniversitesi (EÜ) İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü 1. sınıf öğrencisi İman İskaif, AA muhabirine yaptığı açıklamada, savaşta birçok akrabasını kaybettiğini, tanıdıklarının rejim zindanlarında mahkum edildiğini, annesi ile babasının Esed güçleri tarafından vurularak yaralandığını belirterek zor şartlar altında kaçarak önce Kilis'e oradan da Antakya'ya geldiklerini söyledi.

"Suriye'de halk daha fazla demokrasi, insan hakları ve özgürlük istedi. Bunu halkına çok gören Esed'in zulmüyle karşı karşıya kaldık. Uyuyacağımız bir ev, çocukların oynayacağı bir park, insanların namaz kılacağı bir cami, ders çalışacakları bir ışık, hayatta kalmak için yiyecek ve içeceğimiz kalmadı" ifadelerini kullanan İskaif, her sabah, "İnşallah ülkemdeki savaş sona ermiştir" ümidiyle uyandığını anlattı.

-"İnsanlara hakikati göstermek istiyorum"

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı aracılığıyla İzmir'de eğitim gördüğünü ve burada mutlu olduğunu dile getiren İman İskaif, eğitimi nedeniyle Antakya'daki ailesinden ayrıldığını, 2 kardeşinin bu hafta Ege Denizi üzerinden Yunanistan'a gittiğini ancak kendisinin Avrupa'ya gitmek istemediğini ifade etti.

İskaif, "Suriye halkı için gazeteciliği seçtim. İnsanlarımız, eğitimli gençler, ülkede neler olduğunu bilmek istiyor. Neden böyle oldu, niçin savaş çıktı, özgürlük ve fakirlik nedir bilmek istiyor. Suriye'yi çok seviyorum, Avrupa'ya gitmek istemiyorum. Eğer savaş olmasaydı Türkiye’ye sadece seyahat için gelirdim. Suriye'de özgürlük ve hürriyet yok. Suriye'nin bana ihtiyacı var, orada ne olduğunu insanlar bilmiyor, insanlara hakikati göstermek istiyorum" ifadesini kullandı.

Ege Üniversitesi Eczacılık Fakültesi 1. sınıf öğrencisi Merve el Hamut ise Deyrizor kentinde hem Esed hem de DAEŞ'in zulmüne uğradığını, amcasının çocukları ile 6 yaşındaki yeğeninin yaşamını yitirdiğini, ülkesinde yaşam şartları zorlaşınca Akçakale Sınır Kapısı'ndan Şanlıurfa'ya geldiğini anlattı.

 Anne, baba ve kardeşinin orada hayatlarını devam ettirdiğini kaydeden Hamut, "Türkiye özgür ve iyi bir ülke. Diğer ülkeler kapılarını açmazken Türkiye bize kapıları açtı" dedi.

-"Mesleği Suriyeli insanlara yardım için seçtim"

Ayakta kalma mücadelesi verdiği İzmir'de arkadaşı İman İskaif ile TÜRGEV Adile Sultan Yüksek Öğretim Kız Öğrenci Yurdunda kaldığını ifade eden Hamut, "Okul bittikten sonra Avrupa'ya gitmeyeceğim, inşallah Suriye'ye gideceğim. Mesleği Suriyeli insanlara yardım etmek için seçtim. Çocuk, kadın, erkek ve yaşlı insanların şifa bulmasını istiyorum. İnşallah hastanede çalışacağım ya da bir eczane açacağım, sadece yardım etmek için" diye konuştu.