İZMİR (AA) - Yunanistan'ın İzmir Başkonsolosu Theodore Tsakiris, AK Parti İl Başkanı Bülent Delican'ı makamında ziyaret etti.

Partiden yapılan açıklamaya göre ziyarette, Türkiye-Yunanistan arasındaki dostluk ve ticaret ilişkileri hakkındaki olumlu gelişmeler ve İzmir–Selanik arasındaki vapur seferleri ele alındı.

Ege ve Akdeniz'e kıyısı olan tüm ülkelerde barışın, kardeşliğin ve ekonomik iş birliği ile ortak ticari girişimlerin hakim olması için çabaladıklarını kaydeden Delican, kentte yaşayan Yunan vatandaşlarla Türklerin ortak tarihsel ve kültürel değerlerinin bulunduğuna dikkati çekti. 

İzmir ve Selanik arasındaki vapur seferlerinin yeniden canlandırılması gerektiğini belirten Delican,"Ege Denizi bize sınır komşuluğu oluşturmaktadır. Bu ulaşım yolunu iyi değerlendirerek, iki ülke arasındaki ulaşım mesafelerinin kısaltılması gereklidir. Bu sayede iki ülke şehirleri arasındaki ticaret ve turizm potansiyelinin de artacağına inanıyorum" değerlendirmesinde bulundu.

- Suriyeli sığınmacılar için ortak çalışma talebi

Suriye'deki iç savaş ortamından kaçarak Türkiye'ye sığınan ve Yunanistan'a geçmeyen çalışan sığınmacıların durumuna da işaret eden Delican, şunları kaydetti:

"Ülkemizin Suriye'ye kara sınırı bulunmasından dolayı Suriye'deki savaş ortamından kaçan vatandaşların ilk durağı Türkiye oluyor. Ülkemize giriş yaptıktan sonra Avrupa'ya geçiş yapmak isteyen Suriyeliler, Yunanistan'a geçiş yapıyorlar. Bu göç esnasında da umut tacirlerinin eline düşen Suriyeli sığınmacılar ile ilgili basında da yer alan üzüntü ile takip ettiğimiz ölümlü kayıplar yaşanıyor. Bu kapsamda iki ülke komşuluk ilişkilerine dayanarak bu sorunlara ortak çözüm bularak, yaşanan acı olayların tekrar yaşanmaması için birlikte girişimlerde bulunmalıyız. Suriye'deki savaş ortamı bitene kadar Suriyeli vatandaşların huzur içerisinde yaşamlarını sürdürmelerini sağlamaya devam etmeliyiz."

- "İki iyi komşu olmaya devam edeceğiz"

Yunanistan'ın İzmir Başkonsolosu Theodore Tsakiris ise nezaket ziyaretini kabul eden Delican'a teşekkür ederek, "Ticari ve kültürel paylaşımlar konusunda komşu ülkeler olarak birbirimizle yıllardır iyi ilişkiler içerisinde bulunduk. İki iyi komşu olmaya da devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.