İlk bakışta büyülü özelliklere sahip olduğu düşünüldüğünde, cam uzun bir yol kat eder. Yapı endüstrisindeki en yönlü ve en eski malzemelerden biridir. Pompei'nin lüks evlerinde pencere bölmesi olarak mütevazi başlangıcından, yeni çağ binalarındaki sofistike yapı üyelerine, mimarlıktaki rolü yıllar içinde büyüktür.

Yapılışı

Geleneksel olarak cam, kum kalsiyum oksit ve sodyum karbonatın aşırı yüksek sıcaklıklarda eritilmesiyle elde edilir. Eritilen sıvı camın üflenmesi ve sıvının istenen şekilde soğutulmasıyla yapılır. Birkaç bin yıldan beri cam yapma tarifi aynı şekilde süre gelir. Sadece ham maddelere belirli katkılar eklenerek veya farklı ihtiyaçları karşılamak için uygun kaplamalar sağlanarak özelliklerinin arttırılması sağlanır. Nadir ve değerli bir sanat olan, cam üretimi Pilkington işlemi sayesinde yaygın bir endüstri haline gelir.

Şeffaflığın Simgesi

Bugün hafiflik ve şeffaflık hem mimarların hem de cam cephe talep edenlerin elde etmeye çalıştığı özelliklerdir. Bu durum ise cam cephe kullanımını hızla arttırır. Modern ticari ve kamu binalarının tasarımında ana unsur olan cam, yük taşıyan yapılara şeffaflık hissini verir.

Avantajları

Cephe mühendisliği peyzajında, camı yeni binalar için en önemli inşaat araçlarından biri haline getirmek için önemli iyileştirmeler yapılır. Camın görsel olarak kendine has çekiciliği vardır. Güneş ışığının bir binaya girmesine izin vermek, elektrikten tasarruf sağlamak en büyük avantajlarıdır. Çünkü yapay aydınlatma yerine doğal ışık kullanmak daha mantıklı hale gelir. Camdaki teknolojik gelişmeler aslında, binalarda ısıtma ve soğutmayı düzenlemeye yardımcı olur. Bu da maliyet avantajı sağlar.

 Dayanıklılık

Yapısal bir cam cephe genellikle en sert hava şartlarından bazılarına dayanacak kadar güçlüdür. İster sürekli güneş, ister rüzgar, ister yağmurlu bir alanda yaşansın, cam bütünlüğünü ve görünümünü birçok geleneksel yapı malzemesinden çok daha uzun süre korur. Cam paslanmadığından veya hava almadığından dolayı, çevresel etkiler bina cephelerini etkilemez. Cam her şekle kalıplanabilir ve saydam veya yarı saydam hale getirilebilir. Esnek bir malzemedir. Şeffaflık ve yarı saydamlık hem işlevsel hem de estetik faydalar sağlar.