Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Ar-Ge Birimi'nin çalışmalarıyla İzmir turizm raporu yayımlandı. ETİK Başkanı ve Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcısı Mehmet İşler, sıkıntıların çıkış noktasının tanıtımdaki eksiklikler olduğunu belirterek, “İzmir turizm liginden düşmek üzere.” dedi.

Şehrin turizminin bir nevi karnesi niteliğindeki ETİK’in raporuna göre İzmir geçen yıl, bir önceki döneme göre yüzde 2,8 artışla 1 milyon 407 bin 240 turist ağırladı. Yurtdışında yaşayan Türklerin de ziyaretiyle bu sayı 1 milyon 943 bin 253’e ulaştı. Turistlerin yüzde 62’si havayolunu, yüzde 34’ü denizyolunu tercih etti. Almanya, Hollanda, Belçika ve Fransa’dan gelen turist sayısı düşerken İngiltere, ABD, İspanya, İrlanda ve, Rusya’dan gelenlerde artış oldu.

GERİLEMENİN 7 SEBEBİ

ETİK Başkanı İşler, İzmir’in 1980’li yıllarda Türkiye turizminde üretilen iş ve katma değerin yüzde 10’luk bölümünü sağlarken günümüzde bunun yüzde 5’e kadar düştüğünü vurguladı. Turizm gelirleri açısından İzmir’in aldığı payın yüzde 5 olduğunu kaydederek, “Tablo iç açıcı değil. İzmir finans ve kongre merkezi hedefini İstanbul’a, kitle turizmi hedefini Antalya’ya kaptırmış bulunuyor. Turizm liginden düşüyoruz.” uyarısında bulundu. Turizmdeki düşüşün sebeplerini yedi başlıkla açıklayan İşler, “Bir numaralı neden tanıtım eksikliği. Ecrimisil, direkt uçuş olmaması, turistik tesislerin suyu pahalı kullanması, kenti kucaklayan müze olmaması ve kötü mimari diğer sorunlar.” şeklinde konuştu.

İZMİR’E GÜNÜBİRLİK ZİYARET ÖNE ÇIKIYOR

Rapora göre konaklama tesisleri açısından en önemli turist pazarının Almanya olduğu ortaya çıktı. İzmir’e gelen 357 bin Alman turistin yüzde 80’i, en az bir geceleme yaptı. Kalan yüzde 20’si ise günübirlik ziyarette bulundu. Bunların yüzde 71’inin kiralık ev, kendi evleri ya da tanıdıklarının evinde kaldığı ortaya çıktı. Şehre gelen her 10 İtalyan turistin dokuzu günübirlik seyahat ediyor. İngiltere’den İzmir’e, geçen yıl 114 bin turist geldi. Bunların yüzde 37’si yine günübirlik ziyarette bulundu, yüzde 57’si konaklama tesislerini tercih etti. Hollandalı turistlerin yüzde 94’ü, İzmir’e havayoluyla geldi. Geçen sene 82 bin Hollandalı ağırlayan İzmir’de, bu turistlerin yüzde 5’i günübirlik ziyarette bulundu. Yüzde 72’si evlerde geceleme yaptı. Fransızların yüzde 53’ü de konaklamada evi tercih etti.