İç mekan organizasyonlarına yenilikçi ve müşteri bütçesine göre ekonomik çözümler getiren iç mimarlık firmalarının sayısı günden güne artarken beklentilerin havada kalmaması için hangi firmayla çalışıldığına biraz daha özen gösterilmesinde yarar var. Ev ve ofis tasarımları mekânsal ve yapısal sorunlarını en şık çözümlerle aşmayı vaat eden iç mimar aynı zamanda uygulama maliyetinden de sorumluğu olduğundan, deneyimli mimarlık firmalarıyla çalışılmaması durumunda önceden planlanan bütçenin aşılmasından kaynaklı sorunlarla karşılaşılabilir.

Yapı Stüdyo gibi ödüllü projelere imzasını atan, yılların deneyimiyle hizmet veren mimarlık firmalarının yanı sıra yolun bir hayli başında olan iç mimarlar da olduğu için sonradan hayal kırıklığı yaşamamak adına en baştan doğru kararı verdiğinizden emin olmalısınız.
Ülkemizde yıllardan beri yalnızca işin tasarım boyutuyla ilgilendiği düşünülen iç mimarların görev tanımı aslında dekoratif düzenlemeler yapmaktan çok ama çok daha fazlasıdır. Mekanın etüdünü yaparak yapısal ve çevresel özelliklere göre; mekânsal ve yapısal sorunlar için en ekonomik çözümleri üretmesi gereken iç mimar ayrıca tasarımlarını işlevsellik ve konforla ilgili tüm beklentileri de karşılayacak şekilde yapmalıdır. Buna ek olarak bütçe planlamalarını müşterinin ekonomik şartlarına göre yapması istenen iç mimarların projenin uygulamaya geçtiği ilk günden itibaren tüm çalışmaları denetlemesi, uygulamanın bütçeyi aşmayacak şekilde yani önceden planlandığı gibi yürütüldüğünden de emin olması gerekiyor.


Birkaç perde seçmek veya duvarların ne renk olacağına karar vermenin çok daha fazlasını yapması gereken mimarlık firmaları insanlara yeni bir yaşam alanı ve çalışma ortamı sunarken gerçek dünyadan bağımsız düşünerek, ekonomik şartları göz ardı etmemelidir. Zaten iç mimarinin konusu her zaman için mekânsal ve yapısal sorunlara ekonomik, işlevsel ve estetik çözümler sunmak kadar bu problemleri en ekonomik biçimde aşmaktır. Ev ve işyerinizin yeni bir kimlik kazanması, konfor beklentilerinize daha fazla yanıt vermesi ve işlevsel kullanımıyla yaşama pratiklik katması için başvuracağınız mimarlık firmalarının uzmanlığı tüm bu istediklerinize ne kadar harcama yaparak sahip olabileceğinizi belirler. Aksi halde son anda ortaya çıkmış gibi görünen sorunlar sebebiyle hesaplanandan çok daha fazlasını harcamak zorunda kalabilir ve üstüne üstlük beklentilerinizin de birçoğu karşılanmadığı için iş sonunda hayal kırıklığı yaşayabilirsiniz.