Elbette ihbar tazminatı için işçinin habersiz olarak işten çıkarılmış olması gerekiyor. Aynı durum tam tersi bir süreç içinde geçerlidir. İşten çıkacağını önceden bildirmeyen işçilerinde ihbar tazminatı ödeyebilirler.

İhbar tazminatı, işçi ve işveren arasında sık yaşanan bir sorun olduğu için sürekli gündemde kalmaktadır. Her iki tarafın merak ettiği şeylerin başında ise ihbar tazminatı hangi şartlarda verilir ve hangi değerlere göre hazırlanır. Biz de bu yazımızda sizler için ihbar tazminatı hakkındaki tüm bilgileri bir araya getirdik.

Hangi Durumlarda İhbar Tazminatı Ödenir?

İhbar tazminatına yönelik tüm düzenlemeler 4857 sayılı kanunun 17.maddesine göre düzenlenmiştir. Bu kanuna göre, iş bırakma eyleminden önce karşı taraf belirli bir sürenin öncesinde bilgilendirilmelidir. Aksi durumda ise bilgi vermeyen tazminat ödemeye mahkum edilir. Buna da ihbar tazminatı adı verilmektedir.

İhbar tazminatı ödenmesi gereken durumlar ise;

İşçinin olumsuz davranışlar sergilemesi

Performans düşüklüğü

Şiddet durumu yaşanmış ise

ve buna benzer nedenlerden dolayı eğer işveren, işçinin tazminatını sonlandırıyor ise ihbar tazminatı ödemek zorundadır. Bununla birlikte, eğer işveren ile işçi arasındaki sözleşme sona eriyorsa ise herhangi bir şekilde ihbar tazminatı ödenmesine gerek yoktur.

İşten Ayrılma Durumu Ne Zaman Haber Verilmelidir?

İhbar tazminatı ödememek için tarafların birbirlerine haber verme süresi, çalışılan aya oranla değişiklik göstermektedir. Buna göre,

Eğer işçi,

6 ay ve daha az bir süredir çalışıyor ise 2 hafta önce,

6 ay ile 1.5 yıl arasında çalışanlar için 4 hafta önce,

1.5 yıl ile 3 yıl arasında çalışanlar için 6 hafta önce,

3 yıldan fazla bir süredir çalışanlar için 8 hafta önce,

haber verilmesi gerekmektedir.

İhbar Tazminatı Nasıl Hesaplanır?

İhbar tazminatını hesaplamak için ise, ihbar süresi belirlendikten sonra brüt maaş ve giydirilmiş maaş üzerinden hesaplama yapılır.

İhbar Tazminatı İçin Avukat Gerekli Mi?

İhbar tazminatına yönelik tüm kanun maddeleri açık durumda olsa da bazen istenmeyen durumlar yaşanabiliyor ve kişilerin ihbar tazminatı alamıyorlar. Bu yüzden iş hukuku avukatı ile çalışmak, haklarınızın korunması konusunda çok daha etkili bir rol oynayabilir.