Ankara'da geçen Cumartesi günü gerçekleşen ve 97 kişinin hayatını kaybettiği bombalı saldırı öncesi Twitter'dan ‘Bomba Ankara'da patlayacak!..’ ve ‘Ankara en korkunç Suruç iki olabilir..’ twitlerini paylaşan ‘Dinebereday ve 'Pir Ozan Abdal’ Twitter hesaplarıyla ilgili olarak 2 kişi gözaltına alındı. ‘Pir Ozan Abdal’ adlı hesabın kullanıcısının Suruç nüfusuna kayıtlı Mehmet S.P. olduğu ve P.’nin 7 Haziran seçimlerinde kendini HDP Şanlıurfa milletvekili aday adayı olarak gösterdiği öğrenildi.

Emniyet Genel Müdürlüğü güvenlik uzmanlarının verdiği bilgiye göre; Dinebereday ve Pir Ozan Abdal’ isimli Twitter kullanıcıları PKK'li bağlantılı 2 isim olduğu belirtildi. Ankara'daki saldırıdan 9 saat önce @DrBereday kullanıcı ismini kullanan bir hesaptan, "Bomba Ankara’da patlayacak!’, 'IŞİD Ankara'da patlatmasın?!', 'Ankara'da yapılacak eylemde IŞİD adı altında müdahale olabilir. Bunu engellemenin yolu sol örgütlerin direkt müdahalesidir. PKK yok bu işte' şeklinde mesajlar atarken; Pir Ozan Abdal kullanıcısı da 'Yarın Ankara en korkunç Suruç iki olabilir.' şeklinde twitler paylaşmıştı.

Elde edilen bilgilere göre, her iki hesapla ilgili başlatılan inceleme dün sabah saatlerinde bir sonuca ulaştı ve konuyla ilgili 2 şüpheli gözaltına alındı. ‘Dinebereday’ hesabının kullanıcısı ve hesapla bağlantılı olduğu iddia edilen şahsın Diyarbakır nüfusuna kayıtlı PKK sempatizanı Erhan Ö. olduğu ve 1990’lı yıllarda çok sayıda sokak eylemine katılıp gözaltına alındığı ve PKK’ya yakın çeşitli STK’larda görev aldığı belirtildi.

‘Pir Ozan Abdal’ adlı hesabın kullanıcısı ise Suruç nüfusuna kayıtlı Mehmet S.P. olduğu ve P.’nin 7 Haziran Genel Seçimleri'nde kendini HDP Şanlıurfa milletvekili aday adayı olarak gösterdiği öğrenildi. Öte yandan Mehmet S.P.’nin Şanlıurfa ve Diyarbakır’da PKK/KCK içinde aktif faaliyet yürüttüğü, illegal internet sitelerinde farklı isimler adı altında köşe yazıları yazdığı öğrenildi. Ayrıca P.’nin Mayıs 2013 tarihinde Şanlıurfa Suruç’a bağlı bir köyde bir eve yapılan operasyonda, toprağa yaklaşık 21 kg TNT görünümlü patlayıcı madde, anti tank mayını gövdesi, 3 adet plastik kutu içerisinde yaklaşık 4 kg TNT, 14 adet F1 model el bombası gövdesi ve 14 adet fünye grubu, 30 adet elektrikli fünye, 7 adet alıcı verici uzaktan kumanda sistemleri olarak değerlendirilen elektronik sistem bulunan 3 adet çuval ele geçirildiği ve şahsın bu operasyon kapsamında göz altına alındığı ve 1,5 yıl süre ile tutuklu kaldıktan sonra serbest bırakıldığı öğrenildi.

Savcılık, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) aracılığıyla 2 hesabın IP adreslerinin tespit edilmesini istemişti. TİB ise bu hesaplarla ilgili acil koduyla Twitter'dan bilgi istemişti.