Almanya turistik vizesi, Schengen vize kapsamı kategorisi içerisinde yer almaktadır. Zira C tipi vize olarak gösterilen Almanya Schengen vizesi, başvurucuya yüz seksen gün süre zarfında doksan güne kadar Almanya içerisinde konaklama imkânı tanımaktadır. Almanya'ya bu vize ile gelen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, Schengen sözleşmesine imza atan diğer yirmi beş ülke ziyaretlerinde de, bulunabilme hakkı kendisine verilmektedir. Vize başvurusunda bulunacak kişi, ilgili seyahat tarihleri içerisinde hem mesleki durumunu hem yaş durumu ile alakalı bilgileri hem konaklama hem de ulaşım bilgilerini, Türkiye Cumhuriyeti'nde ikamet ettiği bölgeyi kapsayan ve buna göre vize hizmeti sunan ya Almanya Ankara Büyükelçiliği ya da Almanya İstanbul Başkonsolosluğu vize merkezine müracaat etmesi gerekmektedir.

Almanya Turistik Vizesi İçin Gerekli Evraklar

Almanya turist vizesi için gerekli evrakları hazırlama zorunluluğu, bordo renk olarak belirlenen umuma mahsus pasaport sahipleri için bulunmaktadır. Devlet görevlilerine tahsis edilen diplomatik ile hususi ve hizmet pasaport sahipleri, bu uygulamalardan muaf tutulmaktadır. Pasaportun son on sene içerisinde çıkarılmış yeniliğe sahip olması özellikle istenmekte ve beklenmektedir. Ayrıca pasaportun geçerlilik süresinin seyahat sonrası üç ay daha sürmesini, vize merkezi özellikle talep etmektedir.

Pasaport ile ilgili kriterler gibi tüm istenen evrakların vize merkezinin isteğine göre şekillendirilmesi, vizenin çıkmasını kolaylaştırmaktadır. Pasaport ile alakalı olarak başvurucunun varsa daha önce almış olduğu eski pasaportları ve kimlik bilgileri ile bunların fotokopileri de, vize merkezine ibraz edilmesi, Almanya turist vizesi çıkmasını kolaylaştıran unsurlar arasında yer almaktadır. Ayrıca başvurucu daha önceki senelerde Schengen vizesi almış ise bu vizenin bulunduğu pasaportun aslı ya da fotokopisini de sunması, vizenin çıkmasını sağlamaya yaramaktadır.

Mesleki Evrakların İbrazı Zorunluluğu

Almanya turist vizesi kapsamında vize merkezinin değerlendirdiği evraklar arasında mesleki evraklar önemli bir yer teşkil etmektedir. Bu bağlamda başvuru işlemini yapan başvurucunun çalışan ya da öğrenci yahut ta işveren olduğunu belgelendirmesi, vize merkezi talepleri arasında bulunmaktadır. Ayrıca başvurucunun çalışma şekli ya da mesleki durumunun serbest çalışan yahut ta emekli özellikler içerip içermemesi de, belgelendirilmesi gerekmektedir. Evrakların mesleki duruma uygun şekilde hazırlanması ve istenen evrakların vize dosyası içerisinde yer alması, vizeyi kolay bir şekilde çıkarmaya yaramaktadır. Mesela şirketin antetli kağıdı üzerine gerekli düzenlemelerin yapılması, vize için kolaylık anlamı taşımaktadır.

Seyahatin Maliyetini Karşılama

Gelir belgesini sunmak, başvurucunun Almanya Schengen vizesinin olumlu sonuçlanması ile doğru orantılı olarak gösterilmektedir. Vize başvurusu, yapacağı seyahat boyunca masraflarını nasıl karşılayacağını göstermesi ve bunu vize merkezine ispat etmesi gerekmektedir. Almanya sınırları içerisinde gerçekleştirilecek ikamet süresi boyunca gelirinin bu geziye yeteceğini belgelendirmek ve ilgili belgenin vize dosyasında yer alması, vize merkezi tarafından talep edilmektedir.

Almanya topraklarında turistik amaçlı seyahati düşünen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının, bu ikamet süresi zarfınca konaklama ile alakalı belgeleri ve bilgileri vize dosyası içerisine yerleştirme zorunluluğu bulunmaktadır. Konaklamanın yanı sıra ulaşım bilgilerini ve belgelerini ibraz etmeleri ve özellikle başvurucunun isim ve soy isminin net bir şekilde belgelerde yer alması, vize merkezinin başvuruyu olumlu sonuçlandırması anlamı taşımaktadır.

Almanya turistik vizesi başvurusunda bulunacak Türkiye Cumhuriyeti yurttaşları, ilgili vizeyi talep ettiklerine dair dilekçe yazmaları, başvuru evrakları arasında yerini almaktadır. Schengen bölge ülkelerini de kapsayan vize evraklarından olan vize talep dilekçesi, öncelikle seyahatin amacını ve suresini belirtmek için kullanılmaktadır. Ülke içerisindeki konaklama adresi ile ulaşım bilgileri ve seyahatin planlanması gibi bilgiler dilekçe içerisinde yer almaktadır. Ayrıca Almanya içerisinde gerçekleştirilecek konaklama sonrasında ülkesine geri döneceğini kanıtlayacak evrakların, başvurucu tarafından vize dosyası içerisinde yer alması özellikle talep edilmektedir.

Vize Başvuru Formu

Almanya turist vizesi başvuru evrakları arasında belki de en önemli yere sahip olan evrak, vize başvuru formu olarak gösterilmektedir. Başvuru formunun önemi, diğer evraklarla tam bir uyum içerisinde bilgi ihtiva etmesinden kaynaklanmaktadır. Başvuru formunda istenilen bilgi ve belgelerin başvurucunun sunduğu bilgi ve belgelerle örtüşmesi gerekmektedir. Başvuru formunun istenilen özelliklerde doldurulması için başvurucu ya bu konuda yardımcı da olunmaktadır.

Başvurucunun özellikle iki adet biyometrik özellikli vesikalık fotoğrafı ibraz etme zorunluluğu da bulunmaktadır. Ayrıca parmak izi vermesi özellikle istenmektedir. Parmak izi, Schengen vizesi kapsamında beş sene geçerliliğini sürdürmektedir. Turistik vize kapsamında istenen evraklardan biri de, seyahat sağlık sigortası poliçesinin hazırlanmasıdır. Belli bir rakam teminatlı olarak istenen evrak, imza ve kaşeli olarak seyahat acenteleri tarafından hazırlanabilmektedir.