Armatür sektöründe yıl sonu ihracat hedefi ise 4 milyar dolar.

Olağan genel kurulda konuşan Armatür Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan Turhan, Ağustos ayında 320,4 milyon dolar, Ocak-Ağustos döneminde ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 18,2 artışla 2,6 milyar dolar ihracat gerçekleştirdiklerini ifade ederek, yıl sonu ihracat hedefinin ise 4 milyar dolar olduğunu belirtti. Turhan, başarının temelini ‘birlik, beraberlik ve rekaberlik’in oluşturduğunu ifade etti.

Sektör, Ağustos ayı ihracatı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 12,6 artışla 320,4 milyon dolara yükselirken, Ocak-Ağustos dönemi ihracatı ise yine geçen yılın aynı aylarına göre yüzde 18,2 artışla 2,6 milyar dolar olarak gerçekleşti. Sektör, Ağustos ayında 40,7 milyon dolarla en fazla ihracatı Almanya’ya gerçekleştirirken, 16,6 milyon dolarla Irak ikinci sırada, 15,6 milyon dolar ihracatla Rusya üçüncü sırada yer aldı. Sektör 2022 yılı ilk 8 aylık dönemde ise, geçen yılın aynı dönemine göre 341,9 milyon dolarla en fazla ihracatı yine Almanya’ya gerçekleştirdi. İkinci sırada 125,7 milyon dolarla İtalya, üçüncü sırada ise 121,7 milyon dolarla Fransa yer aldı.

Turhan, "2021’de 2,2 milyar dolarlık bir iç hacme sahiptik. Yaklaşık 3,5 milyar dolar ihracat yaptık. İhracatı ve iç pazar büyüklüğünü artırmak elimizde. İthalatla birlikte yaklaşık 10 milyar dolarlık büyük bir sektörüz. Daha önceden tanınmıyorduk, bilinmiyorduk. Artık Armatür deyince gaz armatürü, su armatürü, vana, musluk, su vanası gibi üretimde kullanılan, hayatın her alanında kullanılan ürünler akla geliyor. Bakanlıklarımız bile bizi tanımıyordu. Şükürler olsun gelinen noktada artık güçlü bir yerdeyiz. Dünyadaki pazar büyüklüğü yaklaşık 300 milyar dolar. Alacağımız çok yol, yapacağımız çok iş var. İnanılmaz pazar büyüklüğüne sahibiz. Hep birlikte daha güçlü olacağımıza inanıyoruz. Bugün 70’in üzerinde çıkan üye sayımızın ileriki dönemlerde daha fazla artacağına inanıyorum. Avrupa’da da ciddi sorunlar var. Biz kendimizi şanslı görüyoruz, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak burada üretim yapmaktan gurur duyuyorum. Onlardan da başarılı olduğumuza, olacağımıza inanıyorum. 2023’te inşallah büyüme ivmemizi artıracağımızı düşünüyorum" dedi.