Avukat Seçerken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

İş yaşamı içinde çok farklı hizmet alanları bulunuyor. Bunlar içinde en eskilerinden bir tanesi de insanların yaşamında en az bir kere bile olsa gereksinim duyduğu hukuk sektörüdür. Hukuk iş alanı olarak bakıldığında son derece geniş kapsamlıdır. Hakimler, savcılar, yargıçlar kamu sektöründe olan hukukçulardır. Bunun yanı sıra noter gibi çok daha kısmen farklı bir alanda çalışan kişiler vardır. Avukatlık ise hukuk sektörünün olmazsa olmaz mesleklerinden bir tanesidir. İnsanlar boşanma, velayet, iş hukuku, miras vb. adalet gerektiren hakkını araması gereken her türlü süreçte avukatlara giderek bu alanda hizmet alırlar. Zira çoğunlukla insanların bu işi tek başına yapabilecek yetkinlikleri yoktur. Hukuk bilimi son derece geniş kapsamlıdır.

Bu noktada duygusal yönünü bir yere bırakarak avukat seçerken nelere dikkat etmeliyiz sorusu gündeme gelir. Bu yazıda da ana hatları ile bu konuda bilgiler verilecektir.

İşte avukat seçiminde dikkat edilmesi gereken başlıca konular:

Deneyim Faktörü

Avukat seçerken nelere dikkat etmeliyiz konusunda en önemli faktörlerden bir tanesi deneyim olgusudur. Deneyim özellikle çekişmeli boşanma gibi kimi zaman yıllarca süren davalarda son derece önemlidir. Ne kadar idealist olursa olsun 15 yıllık bir avukat spesifik zorlayıcı olan davalarda çok daha etkili olacak ve çok daha başarılı sonuçlar elde edecektir.

İhtisaslaşma

Avukat seçiminde dikkat edilmesi gereken en temel olgulardan bir tanesi ihtisaslaşmadır. Her avukat her davaya bakar diye bir kural yoktur. Her hukuk konusu başlı başına bir uzmanlaşma gerektirir. O yüzden hangi alanda dava açılacak ise onunla ilgili alanda uzmanlaşmış avukatlar seçilmelidir. Eğer icra iflas alanında bir dava açılacak ise o alanda uzmanlaşmış bir avukat, miras davası açılacak ise o alanda kendini kanıtlamış olan bir avukat seçilmelidir.

Kişilik Özellikleri

Değişmeyen tek şeyin değişim olduğu bir dünya düzeninde insanların da değiştiği aşikar. Avukat seçerken de kişiliği konusunda bilgi sahibi olunmalıdır. Etik değerleri olan, beden dilini iyi kullanan, etkili iletişimi olan, insani değerleri olan çözüm odaklı yaklaşımlar sergileyen avukatlar ile çalışılmalıdır.

Finansal Konular

Elbette para konusu da önemli bir faktördür ama birincil olgu olarak ele alınmamalıdır. Yine de burada ince bir çizgi vardır. Genel olarak hukukçuların bakacakları davalarda alması gereken rayiç bedeller vardır. Bunun çok altında ya da tam tersi çok üstünde fiyat isteyen avukatlar ile görüşülürken bunun nedeni sorulmalıdır.

Referansları ve Başarıları

Son olarak deneyim kadar önemli olan bir diğer faktör de avukatın kazandığı hukuksal olan başarılardır. Özellikle sizin açacağınız davada hiçbir biçimde kaybetmemiş, büyük başarılara imza atmış olan avukatlar her zaman birincil tercih olmalıdır. Bunun yanı sıra dava önce hizmet verdiği müvekkiller ile de görüşülmeli ve fikir sahibi olunmalıdır.