"Bu rapor Türkiye'nin Avrupa'daki çarpık zihniyete meydan okumasıdır"


Türkiye, 2012'de AB müktesebatına uyum kapsamındaki somut adımlarını içeren kendi ilerleme raporunu yayımladı. AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, "Bu rapor Türkiye'nin Avrupa perspektifinin de AB reform sürecindeki kararlılığının da mührüdür" dedi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatı, AB Bakanlığı'nın koordinasyonu ve ilgili tüm bakanlıkların katkı ve değerlendirmeleriyle ilk kez kaleme alınan rapor, AB Bakanlığı'nın internet sitesinde paylaşıldı.

AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, raporun yayımlanmasıyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, Avrupa Birliği'nin 1998'den bu yana her yıl düzenli olarak Türkiye'ye ilişkin İlerleme Raporu yayımladığını hatırlatarak, "Bu yılki Türkiye İlerleme Raporu'nun daha subjektif, taraflı, mesnetsiz ve bağnazca tutumların gölgesinde kaldığını müşahede ettik. Bu durumun gerek Türk kamuoyunda, gerekse uluslararası düzlemde Avrupa Birliği'nin güvenilirliğini zedeleyen bir unsur olarak görüldüğü aşikardır. Türkiye son bir yılda birçok reform adımını cesaretle atmasına rağmen AB Komisyonu'nun bunları görmezden gelircesine farklı birtakım çıkarımlarda ve subjektif yorumlarda bulunması elbette kabul edebileceğimiz bir yaklaşım tarzı olamaz" dedi.

"Sadece Tepki Değil, Reform Kararlığının Paylaşılması"

Kendi ilerleme raporlarını yazacaklarına dair söz verdiklerini hatırlatan Bağış, bugün açıklanan raporla ilgili olarak, "Bu rapor, sadece Avrupa Birliği'nin İlerleme Raporu'na bir tepki olarak değil, aynı zamanda ülkemizin reform kararlılığının da paylaşılması düşüncesiyle hazırlanmıştır" dedi.
Bağış, raporun Türkiye'de son bir yılda AB müktesebatına uyum kapsamında atılan somut adımları içerdiğini belirterek, "Öncelikle vurgulamak gerekir ki bu bir ilktir. Türkiye Cumhuriyeti ilk kez kendi İlerleme Raporu'nu kendisi yazmıştır. Bundan sonraki yıllarda da bu uygulamayı düzenli olarak gerçekleştirmeyi planladığımızı da kamuoyumuzla paylaşmakta fayda görüyoruz. Alt alta yazıldığında bile yaklaşık 270 sayfayı bulan son 1 bir yılda gerçekleştirdiğimiz reformlar, Türkiye'yi AB standartlarına her geçen gün daha da yaklaştırmıştır" dedi.

"Metin Türkiye'nin Özgüven Belgeselidir"

Bağış, Türkiye'nin kendi ilerleme raporunu hazırlayacak noktaya erişmesinin tamamen özgüveninden kaynaklandığını dile getirerek, "Metin, Türkiye'nin özgüven belgesidir" dedi.
Bağış, "Ülkemizin reform kararlılığını sorgulayanlara bu rapor her cümlesiyle, her sayfasıyla anlamlı bir cevaptır. Bu rapor Türkiye'nin Avrupa perspektifinin de AB reform sürecindeki kararlılığının da mührüdür. Rapor, hem AB değerlerini, hem de üyelik sürecimizi istismar eden çarpık zihniyetlere de Türkiye'nin meydan okumasıdır. Avrupa'da Türkiye'nin reform hızının yavaşladığı, AB perspektifinin kaybolduğu yolunda eleştirileri olanların da başlarını iki ellerinin arasına alarak bir kez daha düşünmeleri gerekir" ifadesini kullandı.


"Dünün 'Hasta Adamı' Şimdi Reçete Yazıyor"

"Dünün 'hasta adamı' artık ayağa kalkmış, bugünün Avrupa'sına reçete yazacak, Avrupa'daki hastalıklara çözüm üretecek, Avrupa Birliği'ne yük olacak değil, AB'den yük alacak bir güce, bu imkana ve kudrete erişmiştir" diyen Bağış, şunları kaydetti: "AB dönem başkanlığının Güney Kıbrıs Rum Yönetimi tarafından üstlenildiği günlerde, hiçbir şekilde bu sözde yarım ada devletini muhatap almadan, başta Avrupa Komisyonu olmak üzere, Avrupa Parlamentosu ve diğer AB kurumları ile mevcut ilişkilerimizi 2012 yılında yakın bir işbirliği içinde sürdürdük. Esasen, bir AB üyesinin -sözde- dönem başkanlığı döneminde iflasını ilan etmesi, AB dönem başkanlığı mekanizmasının iflasla anılması bizim açımızdan değil AB açısından düşündürücüdür.
Şu hususun da bilhassa altını çizmek gerekir: İflas eden sadece Güney Kıbrıs Rum Yönetimi değil, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin şımarık ve Ada'da çözümsüzlüğü kışkırtan tavırlarına prim veren siyaset anlayışıdır. Öte yandan, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin sözde AB Dönem Başkanlığı bile tüm spekülasyonlara rağmen kararlı çalışmalarımıza engel olamamıştır."


Türiye'nin Attığı Adımlar Raporlar'da

İlk kez bu yıl hazırlanan rapor, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne katılım süreci çerçevesinde, "Siyasi Kriterler", "Ekonomik Kriterler" ve "Üyelik Yükümlülüklerini Üstlenebilme Yeteneği" başlıklarına ilişkin son bir yılda yapılan çalışmalar ve kaydedilen gelişmeleri özetliyor.
Giriş kısmında, geçmiş yıllarda AB tarafından eleştirilen ve öneri getirilen hususlar da dikkate alınarak Türkiye'nin son bir yılda kat ettiği mesafeyi ilk elden sunmak amacıyla hazırlandığı ifade edilen rapor, Ekim 2011 ile Aralık 2012 arasını kapsıyor.

AB Dönem Başkanlığı İrlanda'ya geçti
AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, 2013 yılında Kıbrıs sorununda çözüm beklediğini söyledi. Bağış, CNN Türk televizyonunda katıldığı bir programda gündeme ilişkin soruları cevapladı.
Kıbrıs Rum yönetiminden 1 Ocak 2013'te İrlanda'ya geçecek yeni AB dönem başkanlığında Kıbrıs sorununun çözümü için umutlu olup olmadığı sorulan Bağış; Kıbrıs konusunda bu yıl bir çözüm beklediğini, çünkü çözümsüzlüğün Güney Kıbrıs'a çok pahalıya mal olduğunu söyledi. Bağış, şöyle konuştu: "Dönem başkanlığını yürüttükleri bir süreçte kendi iflaslarını ilan edecek bir noktaya geldiler, ama eğer Annan Planı kabul edilmiş olsaydı, 2004'te yapılan oylamada Rumlar 'hayır' oyunu tercih etmemiş olsalardı, şu anda Kıbrıs adası belki de refahın, bolluğun, zenginliğin bir merkezi olacaktı.

Belki hatalarını anlamaları için bu kriz onlara bir uyandırıcı vazifesini görür. Eğer adada bir çözüm olursa -ki şubat ayında Güney Kıbrıs'ta seçimler var, seçimler sonrası aklı başında bir yönetim iktidara gelirse- KKTC'deki muadilleriyle çözüm noktasında bir araya gelebilirlerse, o zaman bundan sonraki süreçte biz yine çözümden yana, siyasi eşitliğe dayalı kalıcı bir çözümden yana her türlü desteği veririz. Bu, hem onların işine gelir, hem Türkiye'nin AB sürecindeki bazı engellerin kalkmasına vesile olur hem de AB'nin de elini biraz rahatlatır diye düşünüyorum."


Çapraz Müzakere Önerisi

Bağış, "Kıbrıs müzakerelerinde çapraz müzakere yöntemi gündeme gelecek mi?" sorusunu cevaplarken de çapraz müzakere yönteminin BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Alexander Downer tarafından gündeme getirildiğini hatırlattı ve konunun tartışılabileceğini söyledi.
Garantör ülkeler Türkiye, Yunanistan ve İngiltere'de temaslarda bulunan Downer'ın, Atina'nın KKTC ile Ankara'nın da Rum yönetimiyle görüşmesini önerdiği iddia edilmişti. Çapraz görüşme trafiğinin ardındansa 3 garantör ülkenin katılacağı çoklu Kıbrıs konferansı düzenlenmesi fikrinin ortaya atıldığı ileri sürülmüştü.