Yaklaşık 2,5 milyon memuru yakından ilgilendiren 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nda yapılacak değişikliklerin ayrıntıları netleşmeye başladı.

Zaman gazetesinden İsa Yazar’ın haberine göre askerlik, polislik ve doktorluk gibi bazı meslekleri kapsayan zorunlu doğu hizmeti artık bütün kamu çalışanlarını içine alacak şekilde genişletiliyor.

Bundan sonra her meslek grubundan memur, az gelişmiş illerde ve bölgelerde 3 yıl süreli zorunlu hizmet yapacak. Ancak kurumlarda yer değiştirmeye tabi olacak personel, ikincil mevzuatla belirlenecek.
Şark görevinin hangi memurlar ve unvanlar için uygulanacağı ise yönetmelikle tespit edilecek. Bölgenin ihtiyacı ve personel durumuna göre Çalışma Bakanlığı, Devlet Personel Başkanlığı ve ilgili bakanlık birlikte çalışarak yönetmeliği hazırlayacak.

Yeni uygulamanın, nitelikli personelin dengesiz dağılımını önlemeye yönelik olduğu belirtiliyor. Halen birçok kamu kurumunda memurlar kendi istekleri dışında başka illere gönderilemiyor. 20-25 yıl boyunca bir ilde çalışabiliyor.

Yasa tasarısıyla kamudaki memur, sözleşmeli memur, geçici personel ve işçi olarak çalışanlar işçi ve memur başlığı altında iki grupta toplanacak. Mevcut sözleşmeliler memur kadrolarına, geçici personel de (4-C) işçi kadrolarına atanacak. Kamuda yönetici olmak için gereken 10-12 yıl çalışma şartı 5 yıla inecek. Kamu kurumlarına özel sektörden yönetici atanabilecek. Dışarıdan atanan yönetici memur olmayacak, görev süresi bitiminde kamu ile ilişkisi kesilecek.