Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 4. Uluslararası Yüksek Mahkemeler Zirvesi’ne katılanlara akşam yemeği verdi. Dolmabahçe Sarayı’ndaki yemekte, Cumhurbaşkanı Erdoğan bir konuşma yaptı.


“ADALET, TÜM İNSANLIĞIN ORTAK TALEBİDİR”

Adaletin; hangi ırk, inanç, renk ve coğrafyadan olursa olsun tüm insanlığın ortak değeri ve talebi olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İlk insandan beri peşinden koşulan, aranan, mücadelesi verilen bu kavram, medeniyetlere rengini veren en temel değer olmuştur. Mensubu olduğumuz medeniyet de, adaleti mülkün, yani devletin, ülkenin, toplumun temeli saymaktadır” dedi.

Birleşmiş Milletler başta, dünyada amacı insanlığın topyekûn güvenlik ve refahını sağlamak olan pek çok kurum ve bu doğrultuda imzalanmış pek çok uluslararası belgenin bulunduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, devamında şunları kaydetti: “Milyarlarca insanın umut bağladığı uluslararası sistem, kelimenin tam anlamıyla çatırdıyor. ‘En kötü düzen, düzensizlikten iyidir’ sözü, kötü düzenin sürmesine değil, tam tersine bir an önce ıslahının gerekliliğine işaret eder.”

“DÜNYADAKİ 193 ÜLKENİN KADERİNİN SADECE 5 ÜLKEYE BAĞLI OLMASI EN BÜYÜK ADALETSİZLİKTİR”

Türkiye olarak her fırsatta, Birleşmiş Milletler’de, özellikle de Güvenlik Konseyi’nde reforma ihtiyaç duyulduğunu söylediklerini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Dünya 5’ten büyüktür diye formüle ettiğimiz bu çağrımızın temelinde adalet talebi vardır. Dünyadaki 193 ülkenin kaderinin sadece 5 ülkeye, hatta hatta bir ülkeye bağlı olması en büyük adaletsizliktir. Bunun için biz, sistemin yeniden kurulmasını istiyoruz. Buranın tamamen reforme edilmesinin gereğine inandığımızı söylüyoruz” şeklinde konuştu.

“TÜRKİYE, YAŞADIĞI TÜM SIKINTILARA RAĞMEN BÖLGESİNİN İSTİKRAR VE GÜVEN ABİDESİ KONUMUNDADIR”

Türkiye’nin yaşadığı tüm sıkıntılara rağmen, bölgesinin istikrar ve güven abidesi konumunda olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bunun için çevremizde gördüğümüz haksızlıklara böylesine kararlı bir şekilde karşı çıkabiliyor, sözümüzü yüksek sesle ifade edebiliyoruz. Türkiye’nin küresel meselelere adalet merkezli yaklaşımını en iyi, siz kıymetli hukuk insanlarının anlayacağına inanıyorum” dedi.