Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed kendisini ziyaret eden CHP heyetine açıklamalarda bulundu. Cumhuriyet'te yer alan habere göre Esed'in ifadelerinden öne çıkan bazı başlıklar şöyle;


* Ben istesem de ayrılmam mümkün değil. Bu fırtınada sakin bir limana yanaşana kadar gemiyi terk etmem. Zaten halkım da arkamda. Gemi denizin ortasında fırtınalar içinde. Fırtına durmadan kaptan olarak gemiyi nasıl terk ederim? Bu fırtına biter bir gün; seçimler olur, demokrasi gelir ve halk bana ‘git’ derse giderim. Yani gitmem gerekirse giderim ama bunun halkımın söylemesi lazım.

* Suriye krizi Erdoğan ve Katar emiri için varoluş sebebi haline döndü. Eğer Suriye kazanırsa, ülkelerinde onlar kaybedecek. 

* 23 ülkeden terörist var ülkemde. En fazla Yemen ve Libya’dan geliyorlar. Ağırlıklı olarak Türkiye üzerinden giriyorlar. ABD, Rusya, Çin ve diğer tüm ülkelerin toplam etkisi Türkiye’den daha az. Ülkemdeki durumu en çok Türkiye etkiliyor.

* Türkiye ile olan kara sınırımızın yüzde 25’i PKK’nin, yüzde 75’i de El Kaide’nin kontrolünde. Cilvegözü’ndeki bombalı saldırıda bizim hiçbir dahlimiz, sorumluluğumuz yok. Çünkü biz artık o sınırlarda yokuz. 

* Bölgede Kürtlerin devlet kurma şansı artmış durumda. Kuzey Suriye’deki Kürtler, Irak Kürtleriyle buluşmuş durumda. Kürt devleti kurulması artık an meselesidir.

* Muhalifler siyasete katılsın, parlamentoya gelsinler. Parlamentodan karar çıkarabilirlerse, ister sürgüne göndersinler, isterse beni idam etsinler. Yeter ki halkın onayı olsun.

* Yaşanan terör nedeniyle ülkemin tamamını şu anda kontrol edemiyorum. Büyük şehirlere odaklanmış durumdayım. Batıda sorun yok, ama Ürdün ve Türkiye sınırlarında sorun yaşıyoruz. 

Kaynak: mebhaberler