Endüstrileşen dünyaya ayak uydurmak şarttır. Bilhassa teknolojiyle yüzde yüz uyumlu olan araç gereçlerin ivedilikle kullanılması gerekir. Ne olduğu en çok merak edilen terimlerden birisi de gazaltı kaynak!

Gazaltı Kaynak Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Gazaltı kaynak; bir ark kaynağı olarak tarif edilebilir. Anlaşılması pek kolay olmayan bir çalışma prensibine sahiptir. Kaynak için gerekli olan ısının elde edilmesinde tükenen bir elektrot ile iş parçası arasında oluşan arktan yararlanılır. Birçok kişi; gazaltı kaynağın avantajları hakkında bilgi almak ister.

  • Her şeyden önce, örtülü elektrot kaynağına kıyasla çok daha hızlı bir kaynak yöntemi olduğundan bahsetmek gerekir.
  • Gazaltı kaynak ile elde edilen kaynağın metali ciddi anlamda düşük hidrojen miktarına sahip olmasıyla öne çıkar. Bu durum; gazaltı kaynağın demir çelik sektörü adına önemli hale gelmesini sağlar. Çünkü, sertleşme özelliğine sahip çelikler adına önemli bir husus olduğunu ifade edebiliriz.
  • Gazaltı kaynak; bilhassa küçük köşe kaynakları yapmaya izin vermesiyle de dikkat çeker. Ayrıca, bir diğer kaynak seçeneği olan örtülü elektrot ark kaynağına kıyasla çok daha düzgün bir kök penetrasyonu sağlamasıyla da öne çıkar.
  • İnce malzemelerin hangi kaynak seçeneği ile birleştirildiği son derece önemlidir. Bu tür işlemler sırasında genellikle TIG kaynak yönteminden yararlanılır. Hatta, ince malzemeler; ilave metal kullanılarak ya da kullanılmayarak birleştirilir. Fakat, gazaltı kaynak; bu hususta da farklı bir işleve sahiptir. Çünkü, ince malzemelerin kaynağına yine örtülü elektrot ark kaynağına göre çok daha iyi bir verim sunar.
  • 2022 yılını tamamlamaya hazırlandığımız şu günlerde gazaltı kaynağın kullanım alanının arttığını ifade edebiliriz. Bilhassa hem tam otomatik hem de yarım otomatik kaynak sistemlerinde sıklıkla gazaltı kaynak kullanılır.

Gazaltı Kaynağın Dezavantajları Var Mı?

Gazaltı kaynak ile ilgili olarak söylenecek her şey olumlu değildir. Bir başka deyişle, gazaltı kaynağın birtakım dezavantajları da mevcuttur. Gelin, bu dezavantajlara yakından bakalım!

  • Her şeyden önce, başta gazaltı kaynak makinası olmak üzere gazaltı kaynak ekipmanlarının örtülü elektrot ark kaynağı ekipmanlarına kıyasla daha pahalı seçenekler olduklarından bahsedilebilir. Bunun yanı sıra, taşınmaları da yine zordur. Ayrıca, daha önce de ifade ettiğimiz gibi ekipmanların basit çalışma prensibi mevcut değildir. Bir başka deyişle, nasıl kullanılacaklarını anlamak adına çaba sarf etmek gereklidir.
  • Gazaltı kaynak; ulaşılması zor alanlarda kaynak yapılabilmesi adına uygun bir seçenek değildir. Hatta, bu özelliği yüzünden örtülü elektrot ark kaynağına göre bir adım geridedir.
  • Gazaltı kaynak bünyesinde kaynak metalinin soğuma hızını düşürmeye yarayacak türden cüruf tabakası bulunmaz. Bu yüzden, gazaltı kaynak makinesi ile yapılan kaynak birleştirmelerinin çatlamaya çok daha müsait olduğu ifade edilebilir.
  • Gaz korumasını kaynak bölgesinden uzaklaştırmak adına ek güvenlik ihtiyacı vardır. Bu yüzden, gazaltı kaynak makinesi bilhassa açık alanlarda kullanılmaya müsait değildir.