Geçtiğimiz haziran ayında Suriye tarafından uluslararası sularda düşürülen F-4 tipi savaş uçaklarının envanterden çıkarılması için düğmeye basıldı.

Zaman gazetesinden Emre Soncan'ın haberine göre; Hava Kuvvetleri Komutanlığı bünyesinde bulunan yaklaşık 100 F-4'ün 2020'den önce tamamen devre dışı bırakılması hedefleniyor. Uçaklar belirli sayılarla tasfiye edilecek. Daha önce İsrail tarafından modernizasyonu yapılan ve 2020'ye kadar görevde kalması beklenen 54 uçağın da daha önce envanterden çıkarılabileceği belirtildi. F-4'lerin yerine ABD'den 16 milyar dolar karşılığında satın alınacak F-35'ler görev yapacak. Böylece Hava Kuvvetleri'nin vurucu gücü F-16 ve F-35'lerden oluşacak.

Türk Hava Kuvvetleri'nin envanterine ilk F-4, 1974 yılında girdi. Envantere giren en son F-4'ler 1992 yılında Körfez Savaşı'na yaptığı katkılarından dolayı ABD tarafından hibe edilen 40 uçak oldu. F-4'lerin bir kısmı İsrail tarafından, bir kısmı ise yerli imkanlarla modernize edildi. Söz konusu uçaklar şu anda Silahlı Kuvvetler tarafından keşif ve gözetleme görevlerini yerine getirmek amacıyla kullanılıyor. TSK tarafından füze ikaz sistemi bulunmayan RF4-E tipi uçakların, artık radar test uçuşlarında görevlendirilmemesi kararlaştırılmıştı. Özellikle Suriye'nin düşürdüğü uçakta, pilotlar Yüzbaşı Gökhan Ertan ile Teğmen Hasan Hüseyin Aksoy'un şehit olmasının ardından bu uçaklar tekrar sorgulanmaya başlanmıştı. Genelkurmay Başkanlığı da radikal bir karar alarak, F-4'lerin tamamen envanterden çıkarılması için çalışma başlattı.


Kaynak: ZAMAN