İşçilerin işe iade edilmesi için başvuru süresi hak düşürücü bir süre olduğundan bu süreler tamamlanmadan önce işe iade başvurusu yapılması gerekmektedir. Ülkemizde uygulamaya konan yeni düzenlemelere göre iş sözleşmesinin haksız feshedildiğini iddia eden işçi alacağının tazmini ve işe iade başvurusunu mahkemeden önce arabuluculuk bürosuna yapmak zorundadır. Buradan olumlu veya istenilen bir sonuç alınamaması halinde işe iade davası açarak haksızlık sebebiyle uğranılan zararın tazminini veya işe iade başvurusunu yapabilmektedir.

İşe İade Başvurusu İçin Arabulucuya Ne Zamana Kadar Başvurulmalıdır?

İşe iade davasında arabulucuya başvurmak zorunlu hale getirilmiştir. Bu nedenle iş mahkemesine dava açılmadan önce arabulucuya işe iade başvurusu yapılmalıdır. Arabuluculuk müessesesi işçi ve işvereni bir araya getirerek meydana gelen uyuşmazlığın çözümüne aracılık etmekte dava açılmasına gerek kalmadan meydana gelen sorunu çözmeye çalışmaktadır.

İşe iade davası arabuluculuk yolu tüketildikten sonra açılabileceğinden arabulucuya başvuru süresi önem arz etmektedir. İş sözleşmesinden kaynaklanan işçi ve işveren arasında haksız fesih sebebiyle kaynaklanan uyuşmazlıklarda arabulucuya başvurulmaktadır. Bu başvuru iş sözleşmesinin işçiye tebliğ edilmesinin ardından 30 gün içinde arabuluculuk bürolarına yapılmalıdır.

İşe İade Süreci Arabuluculukta Ne Kadar Sürede Sonuçlanır?

İşe iade sürecinde arabulucuda işçi ve işverenin uyuşmazlığa neden olan konuda anlaşmaları amaçlanmaktadır. İşe iade başvurusu nasıl yapılır İşçi arabuluculuk bürosuna müracaat ettikten sonra arabulucu işverene davetiye göndererek tarafları bir araya getirmeye davet etmektedir. İşveren 1 ay içinde bu davetiyeye yanıt vermezse doğrudan işçinin iş davası açma hakkı doğacaktır.

İşveren işçi ile bir araya gelip arabulucu huzurunda anlaşma yapmayı kabul etmesi halinde iki tarafa da uygun olacak bir tarihte buluşma ayarlanmaktadır. Konunun ve iki tarafın şartlarına göre değişmekle birlikte arabulucuda en geç 1 ay içinde işe iade sürecinin sonuçlandırılması amaçlanmaktadır. 

İşe İade Davası Ne Zamana Kadar Açılmalıdır?

Arabuluculuk kurumundan istenilen sonucun alınamaması halinde ya da tarafların anlaşamadıklarını tutanak altına aldıkları tarihten itibaren 15 gün içinde işe iade davası açılmalıdır. İşe iade başvuru süresi arabuluculuk işleminin ardından da dikkate alınmakta bu sürenin takip edilmeyip geçirilmesi halinde dava açma hakkı elden gitmektedir. Bu sebeple hem arabuluculuk sürecinde işverene karşı daha güçlü durmak ve hakların savunulması hem de mahkemenin süresi içinde açılması gibi şekil şartlarının yerine getirilmesi bakımından iş davalarında uzman avukat ve avukatlık bürolarından hukuki destek alınmasında fayda vardır.

İşe İade Davası İş Mahkemesinde Ne Kadar Sürede Sonuçlanır?

İşe iade davalarının açıldığı iş mahkemesinin yoğunluğu, dava dosyasının içeriği, delilleri gibi süreçler davaların sonuçlanması doğrudan etkileyen işlemlerdir. 2019 işe iade davaları için Adalet Bakanlığı tarafından 540 günlük bir sürede iş mahkemesinden karar alınması öngörülmüştür. Ancak bu süreye istinaf ve temyiz yargı yoluna başvurulması dahil değildir. iş davalarında uzman avukatlık bürolarıyla çalışmanız bu sürenin kısalmasına ve davanın etkili bir biçimde sonuçlanmasına yardımcı olacaktır.

interaktifplus (Pozitif İnternet Çözümleri)