Kompresörler gaz veya havanın sıkıştırılmasıyla elde edilen gücün hidrolik araçlarda kullanılmasını sağlayan bir depolama aygıtıdır. Kompresör, havayı yüksek basınçta sıkıştırır ve bir güç elde eder. Bu güç endüstriyel alanlarda kullanılır.

Kompresörler Nasıl Çalışırlar?

Kompresörlerin çalışma mantığı otomobillerde bulunan motorlar ile benzerlik göstermektedir. Kolaylık olması açısından araç motorlarında bulunan pistonların yakıtın yanmasını sağlayarak oluşturdukları güç gibi kompresörler de sıkıştırdıkları havayı pistonlar yardımı ile güç elde etmektedir.

Endüstriyel makinelerde gücün basınçlı havadan elde edilmesi maliyetli olacaktır. Ancak bu maliyetler bir kompresör ile büyük ölçüde azaltılabilir.

Kompresör Türleri

Kompresörler farklı alanlar için farklı şekilde tasarımlara sahiptir.

  • Pistonlu kompresörler,
  • Vidalı kompresör,
  • Merkezkaç kompresör,
  • Jet kompresör
  • Hidrolik Kompresör

Her kompresörün çalışma mantığı farklı olsa da genel olarak amaç basınçlı havadan güç elde edilmesidir. Bu sayede elektriğin ulaşamadığı ve yüksek voltajların gerektiği alanlarda rahatlıkla kullanılabilir. Eğer sizin de ihtiyacınız varsa ile kompresör modellerine bakabilir, kendinize ve bütçenize uygun bir model seçebilirsiniz.

Kompresörlerde Bakımın Önemi

Kompresörler, karmaşık makinelerdir. Farklı çeşitleri bulunur ve her çeşit çalışma prensibi bakımından farklılık gösterir. Pahalı makineler oldukları için bakım yapılması şarttır. Ayrıca aksatılan bakımlar ileride sorunlara neden olabilir. Kompresörlerin filtreleri düzenli olarak temizlenmeli ve motor bakımı yapılmalıdır.

Kompresörler Nerelerde Kullanılır?

Yüksek voltajlı elektrik gerektiren araçlarda veya elektriğe ulaşımın zor olduğu alanlarda kullanılır. Yarattığı basınç ile araçlara istenilen gücü rahatlıkla verebilir. Buna rağmen kompresörler büyük veya küçük her işletmelerde kullanılabilir. En çok kullanıldığı alanlardan biri iti tamircileri ve oto yıkama alanlarıdır. Özellikle lastik değişimlerinde hava tabancaları veya oto yıkamasa basınçlı su kompresör sayesinde elde edilir.

Ancak kompresörün asıl yarar sağladığı alanlar daha büyük ölçeklere yatırımların yapıldığı alanlardır. Otomobil fabrikalarında, elektriğin olmadığı alanlarda hidrolik gücün verilebilmesi için endüstriyel alanlarda sıklıkla tercihe edilir. Ancak kompresörün kaliteli olması ve bakımını sağlayabilecek ekiplerin bulunabilmesi kolay olmalıdır. Bu nedenle alındığı yer önemlidir. Eğer siz de bir kompresör almayı düşünüyor iseniz en iyi ürünlere sahip olabilirsiniz.