Ozmos, en çok canlılarda hücre zarından su geçişinde gerçekleşen bir akışkan eğilimidir. Bu akışkan eğilimi aynı içerikli fakat farklı konsantrasyonlu iki karışımın konsantrasyonları eşitlenene kadar herhangi bir yapay müdahale olmaksızın kendiliğinden, yoğunluğun az olduğu taraftan yoğunluğun çok olduğu tarafa doğru geçişi anlatır.

Akışkanın az yoğunolan taraftan çok yoğun olan tarafa geçme eğilimine yani yoğunluğun fazla olduğu çözeltinin akışkan emme gücüne osmotik basıç adı verilir.

Ters Ozmos Nedir?

Ters Ozmos özetle bir arıtma ve süzme yöntemine adını verir. Genellikle su arıtmak için kullanılan ters ozmos yöntemi ile yüksek basınç etkisiyle pompalanan çözelti halindeki susadece suyun geçiş başarısı sağlayıp ve diğer maddelerin geçemeyip takılacağı membran adı verilen bir filtreden geçirirlir. Bu membran sistemi sayesinde ters ozmos sonucunda oldukça saf ve steril bir su elde edilir.

Ters ozmos detaylıca herhangi bir ozmos sistemine osmotik basıncın tam tersi yönünde basınç uygulanarak yoğunluğu daha fazla olan çözeltinin daha da yoğunlaşarak diğer hazneye daha saf bir çözelti geçişi sağlayan bir durumdur. Ters ozmos uygulanan basınç bir süre uygulanmazsa sistem kendi kendine normal ozmosa döner.

Ozmos ve Ters Ozmos Arasındaki Fark

Ters ozmos yapay basınç ile bir çözeltinin yoğunluğunu artırıp diğer çözeltinin yoğunluğunu oldukça azaltırken ozmos kendiliğinden gerçekleşen ve farklı yoğunluktaki çözeltileri dengeleyen bir akışkan eğilimidir.

Ters ozmos su arıtma sistemlerinde ve atık su arıtma işlemlerinde kullanılan bir yöntemdir. Denizlern kirliliğini durdurup temiz hale getirmesini sağlamak için ters ozmos yöntemi kullanılır. Ayrıca su arıtma işleminde ters ozmos yöntemi kullanılarak saf ve temiz bir su elde edilebilir.

Akgirişim, büyükşehir ve belediyeler için atık su arıtma tesisleri yanında, endüstriyel atık su arıtımı ve deniz suyu arıtma (ters ozmos) tesislerini membran teknolojilerini kullanarak tasarım, inşaat ve müteahhitlik hizmetleri sunmaktadır. Akgirişim’in deniz suyu arıtma işlemi için tamamladığı tesislere örnek olarak Aksa Deniz Suyu “Ters Ozmos” Tesisi gösterilebilir. Atık su arıtma tesislerine örnek olarak da İstanbul yakınlarında bulunan OSB Ortak Atık Su Arıtma Tesisi örnek gösterilebilir.