Aydınlık Gazetesi bugün ki sayısında Said Nursi’nin eserlerinden beslenerek gençlere Allah’ı anlatma idealiyle hareket eden gençleri hedef aldı. Gazete suçmuş gibi lanse ettiği haberini, okuyucularına sürmanşetten duyurdu.

ŞERİAT GELİYOR YAYGARASI

“Liselilere şeriat eğitimi” başlığı ile okuyucularına sürmanşetten haber veren gazete, Sözler Köşkü İlim ve Kültür Derneği’nin MEB tarafından onaylı olduğu ifade edilen seminerlerini okurlarına ilginç bir haberle sundu. İslam dinine göre haram olan meseleleri anlatan gençlerin okullarda ki seminerini, “MEB onaylı ‘ZİNA’ semineri” başlığıyla haber yapan gazete, flörtün zina olarak görülmesini eleştirir tarzda haberini gerçekleştirdi. Haberin detaylarında ise seminerler hakkında ki ayrıntılardan bahsedildi.

BEDİÜZZAMAN SAİD NURSİ’YE İFTİRA

“Said Nursi kimdir” başlığıyla -çok ciddi ve geçerliliği olan bilgilermiş gibi- “arşiv araştırma” notuyla paylaşılan ve habere iliştirilen iftira dolu metinle de Said Nursi karalanmaya çalışıldı. Aydınlık Gazetesi’nin Said Nursi’ye ilişkin okuyucularını yanıltan, ilgili habere iliştirilmiş nottan bazı iftiralar şu şekilde;

Said Nursi ve Cumhuriyet

Gazete Bediüzzaman Said Nursi’nin Cumhuriyet’e sıcak bakmadığını ifade etti. Oysa Cumhuriyet’e verdiği destekle dikkat çeken Nursi, aynı zamanda Cumhuriyet’in en güçlü savunucularından biriydi. “Ben dindar bir Cumhuriyet’çiyim” sözüyle meşhur Said Nursi, Cumhuriyet’i desteklemiş ve hakiki Cumhuriyet’in İslam’a uygun olduğunu dört halife dönemiyle izah ve ispat etmiştir.

Nurculuk Adına Devlete Sızma

Nurculuk adına devlete sızıldığını iddia eden iftira yüklü bilgi notunda, Nurculuk adına Ordu ve Polis Teşkilatı’na sızmaların olduğunu kaydeden Aydınlık Gazetesi, son zamanlar da ki olayları mı kastettiği belirli olmayan bilgilendirme de, Nurcuları karalamaya yönelik bu bilgilere de yer verdi. Oysa Said Nursi Risale-i Nur külliyatı olarak bilinen eserlerinde asla böyle sızmalara yol açacak yönlendirmeler yapmamış hatta talebelerini gayr-i meşru şekilde devlete girme ve yönlendirme gibi meselelerden uzak tutucu neşredilmiş eserleri bulunmaktadır. İman ve Kuran hakikatlerini yayma idealine sahip Nurcular da bu tarz yanlışlara tenezzül etmemiştir.

31 Mart Ayaklanması ve Said Nursi

Said Nursi, her türlü devlete yönelik ayaklanmalara karşı çıkması ve bu ayaklanmaların İslam’a uygun olmadığını söylemesi ile dikkat çeken eserlere sahip bir müfessirdir. Öyle ki Şeyh Said ayaklanmasına ilişkin söylediği ve Risale-i Nur eserlerinde de bulunan ‘kardeş kardeşe kılıç çekemez’ manasında ki meşhur ve tarihi söylemiyle ayaklanmaları büyük ölçüde engellediği de bilinmektedir. Oysa Aydınlık Gazetesi iftira yüklü bilgi pasajında, “Said-i Nursi ismini ilk olarak İstanbul’da 31 Mart 1909 günü meydana gelen gerici ayaklanma sırasında duyurdu” deme cüretinden geri kalmamış ve ayaklanma ile Said Nursi’nin bağlantısını kurmuştur. Oysa Said Nursi meşrutiyeti desteklemek amacıyla yaptığı uzun süreli doğu seyahatlerinde devlete karşı ayaklanma hevesi bulunanları aklen ve kalben tatmin ederek yatıştırmıştır.

SAİD NURSİ NEFRETİ

Sözler Köşkü’nün seminerlerine ilişkin haberlerine iliştirilen Said Nursi hakkında ki bilgi notunda iftiralar ile Said Nursi ve Nurcuları karalayan Aydınlık Gazetesi, Bediüzzaman Said Nursi hakkında –ilgili bilgi notunda- daha çok bilgi paylaştı. Okuyucularını yanıltan bilgilerin asıl amacının Said Nursi korkusu ve nefreti olduğu hissedilse de, iftira yüklü bu bilgi notunun gerekçesi kamuoyunca merak ediliyor.

Said Nursi’den rahatsız olan medya kuruşlarının benzer karalama haberleri, tarihin kirli sayfalarında önceden beri yer alıyor. Bu haberlerin bir kısmı da Nurculuların yaptıkları hizmetlerin, Risale-i Nur ve Bediüzzaman Said Nursi aleyhine kullanılması şeklinde kaydediliyor. Cumhuriyet Gazetesi'nin 20 Haziran 1960'ta "7 Nurcu namaz kılarken suçüstü yakalandı" başlıklı haberi de bunun garip örneklerinden yalnızca biriydi.

SÖZLER KÖŞKÜ NEDİR?

Olayda söz konusu olan Sözler Köşkü İlim ve Kültür Derneği, ‘bir fırsatını bulup her yerde Allah’ı anlatmak gerek’ idealiyle hareket eden bir gençlik grubudur. Sosyal medya da Türkiye’nin en faal gençlik grubu olarak dikkat çeken Sözler Köşkü, Bediüzzaman Said Nursi hazretlerinin eserlerinden istifade ederek, istifadelerini kendilerine has bir tarzla gençlere aktarmaya çalışan bir gruptur.



Kaynak: Beyaz Gündem